Sony nog ver af van zege Blu-ray

Sony heeft de slag gewonnen, maar nog niet de strijd om de opvolging van de dvd. Tot die conclusie komen analisten na het bericht dat rivaal Toshiba zijn technologie – HD DVD – snel zal opdoeken....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Toshiba liet maandag na een lange reeks van geruchten weten dat er officieel nog geen besluit is genomen over de toekomst van HD-DVD, maar bevestigde dat het ‘zijn strategie tegen het licht houdt’.

Over het lot van HD-DVD was al eerder beslist, ver van Toshibas hoofdkwartier in Tokio. Analisten denken dat de nagel definitief in de doodskist werd gehamerd door Wal-Mart. ’s Werelds grootste winkelketen besloot vorige week vrijdag alleen maar schapruimte vrij te maken voor films in het Blu-ray-formaat. Daarmee had Sony’s super-dvd-schijfje de grootste marktpartijen achter zich – te weten vijf grote filmstudio’s, Matsushita, Philips, LG, Pioneer en computermaker Dell. Onlangs koos ook NetFlix, een Amerikaanse bedrijf dat elk jaar miljoenen huurfilms per post bezorgt, exclusief voor Blu-ray.

‘Als dit klopt, is het goed nieuws voor de dvd-branche omdat de verwarring over welk formaat zou winnen de consument afhield van de aanschaf van een nieuwe generatie speler’, stelde analist Koya Tabata van de zakenbank Credit Suisse in Tokio tegen het persbureau AP.

De grote vraag is of de consument nu op grote schaal films op Blu-ray-disc gaat inslaan. De mediadrager is gemiddeld drie keer duurder dan de gewone dvd. Het aanbod is klein – marktleider Free Record Shop verkoopt 18.631 titels op dvd tegen 222 op Blu-ray.

Belangrijker is dat de afspeelapparatuur prijzig is – vanaf 350 euro voor een Blu-ray-lezer tegen dvd-spelers die al worden weggegeven bij de aankoop van tien dvd-films. Van Blu-ray zijn meer spelers verkocht dan HD-DVD, maar daar is de verkoop van PlayStation 3-spelcomputers bij opgeteld.

Sommige analisten vragen zich af op Blu-ray een lang leven is beschoren. Consumenten kunnen nu al films in high-definition downloaden van internet. Als straks iedereen op glasvezel is aangesloten, is Blu-ray een tussenstation waar de trein niet meer stopt.

Meer over