Somber Azië drukt Europese koersen

De winst die de AEX-index dit jaar al had geboekt, is dinsdag verdampt. De Amsterdamse index daalde naar 438,51 punten....

Namens Delta Lloyd Securities stelt Jan Paul Raterink dat hetlogisch is dat de beurs nu een pas op de plaats maakt, omdat dekoersen sinds oktober vorig jaar aan een stuk zijn gestegen.

De beursmalaise speelde in heel Europa. Alle indices stondende gehele dag lager en sloten met verlies. De DAX-index van debeurs in Frankfurt en de CAC-40-index van die in Parijs daaldenrond de 1 procent. Londen hield de schade beperkt tot min 0,7procent.

Raterink legt uit dat beleggers tegenwoordig veel meer danvroeger letten op de koersen in Azië. De Nikkei-index in Japanverloor 2,7 procent en dat voorspelde weinig goeds.

De stijgende olieprijs en, later, de openingsverliezen op WallStreet frustreerden het laatste restje Europese kooplust. InAmsterdam, kwam er nog de winstwaarschuwing van Nederlandsgrootste ICT-dienstverlener Getronics bovenop.

Het verval op de beurs in Tokio was voor sommigen aanleidingte suggereren dat de periode van euforie en stijgende koersen aanhaar eind is. '2006 zal voor aandelen niet zo makkelijk jaarworden als 2005', merkte een handelaar op tegen het persbureauBloomberg.

Zorgen over de aangekondigde hervatting van het nucleairprogramma door Iran was de voornaamste oorzaak van de oplopendeolieprijzen. De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg op determijnmarkt van New York met ruim 2 procent naar 65,50 dollar,een strop voor veel bedrijven. In de luchtvaart raakten BritishAirways 1,4, Lufthansa 1,2 en Air France-KLM 2,55 procent van hunbeurswaarde kwijt.

De grootste daler onder de 23 AEX-fondsen was Getronics. HetICT-concern incasseerde een verlies van ruim 7 procent nadat hetvoorbeurs een winstalarm had afgegeven. De operationele margesbij de Italiaanse activiteiten blijken tegen te vallen. Hoeveelverlies er in Italië is geleden, houdt Getronics voor zich. Hetbedrijf presenteert op 2 maart de jaarcijfers over 2005.

Met enige zorg wachtte Amsterdam op de resultaten die deAmerikaanse chipmaker Intel dinsdagavond bekend zou maken. DeVelthovense chipmachinefabrikant ASML volgt woensdag. Hettechnologiefonds noteerde in de aanloop naar zijncijferpresentatie 2,8 procent lager op 16,83 euro.

Meer over