‘SNS slachtoffer manipulatie’

De koers van het aandeel SNS Reaal is vorig jaar gemanipuleerd door grote beleggers. Volgens Sjoerd van Keulen, de topman van SNS Reaal, werd zijn bank hierdoor gedwongen om tegen een lagere koers nieuwe aandelen uit te geven, zo verklaarde hij donderdag op een congres voor de Vereniging van...

Volgens Van Keulen profiteerden de anonieme beleggers na de aandelenuitgifte van de voorspelbare koersstijging.

SNS Reaal gaf 350 miljoen euro aan aandelen uit om de overname van de verzekeraars Axa en Winterthur te betalen.

Volgens Van Keulen is het niet ongevaarlijk om meer macht te geven aan aandeelhouders. Hij wijst op het lot van ABN Amro, waar een brief van een Britse activistische belegger TCI het startschot was voor het verkopen en opsplitsen van de bank.

Volgens Van Keulen is een dergelijk spel helemaal niet moeilijk. Met een relatief klein bedrag is het mogelijk om de aandelenkoers van een bedrijf drie jaar lang laag te houden.

‘Dat kost je 50 miljoen euro’, schat Van Keulen. Daarna stuur je ‘de beroemde brief’, vliegt de aandelenkoers omhoog en is het kassa voor de samenzwerende beleggers.

Van Keulen: ‘Ik wil niet te veel in filmscenario’s praten, maar in Londen sturen maximaal twintig mensen dit soort acties aan.’ Hij wijst ook naar de grote zakenbanken als spinnen in het web, maar noemt geen namen.

Van zijn ervaringen tijdens de aandelenuitgifte heeft Van Keulen toezichthouder AFM op de hoogte gebracht.

Maar de AFM reageerde traag en ondernam geen actie, aldus een teleurgestelde Van Keulen. De aandelenkoers van SNS Reaal kwam sinds de aandelenuitgifte op een niveau van 16,50 euro, daarna is de koers alleen maar gedaald. Donderdag sloot de bankverzekeraar op 12,86 euro.

Wouter Bos, de minister van Financiën, kondigde op VEUO-congres aan dat beleggers die een belang kopen van meer dan 3 procent in een bedrijf, straks verplicht zijn te melden of ze het eens of oneens zijn met de strategie van een bedrijf.

Zo’n verplichting bestaat nu niet. De luis in de pels voor ABN Amro, de activistische belegger TCI, zou hierdoor niet worden gehinderd. Het fonds had een belang van 1 procent in ABN Amro.

Meer over