SNS Reaal wint slag om Zwitserleven

Bank-verzekeraar betaalt 1,5 miljard euro...

Amsterdam De bank-verzekeraar SNS Reaal koopt de Nederlandse en Belgische onderdelen van de Zwitserse levensverzekeraar Swiss Life voor 1,535 miljard euro. Dat hebben beide bedrijven maandag bekendgemaakt. Het Nederlandse onderdeel is de pensioenverzekeraar Zwitserleven, bekend van talloze televisiespots waarin reclame werd gemaakt voor een Zwitserleven-pensioen.

Met de overname – slechts enkele maanden na de overname van de Nederlandse tak van het Franse verzekeringsconcern AXA – verviervoudigt SNS Reaal zijn pensioenbedrijf. Als de transactie is afgerond, is de bank-verzekeraar de op een na grootste aanbieder van levensverzekeringen in Nederland. ING is de grootste, met een marktaandeel van ruim 21 procent.

SNS Reaal brengt al zijn pensioenactiviteiten onder bij het ‘prachtige’ merk Zwitserleven, dat volgens onderzoek door 85 procent van de bevolking spontaan wordt geassocieerd met pensioenen. ‘Het resultaat van 25 jaar marketing’, aldus het bericht van SNS. Dat wil zeggen dat de merken Reaal, AXA en Winterthur in de pensioenmarkt verdwijnen. Het is de huidige bestuursvoorzitter van Zwitserleven, Marco Keim, die deze ‘omgekeerde integratie’ gaat leiden. Dat neemt SNS veel werk uit handen, aldus SNS-topman Sjoerd van Keulen, en dat komt de bank-verzekeraar erg goed uit, want momenteel gaat veel aandacht uit naar de integratie van AXA Nederland. Van Keulen zei gisteren dat SNS Reaal op dit moment geen andere overnameplannen heeft.

Het gegeven dat die overname nog niet is afgerond, was voor veel marktkenners reden SNS niet tot de kanshebbers te rekenen voor de overwinning in de strijd om Zwitserleven. Verzekeraar Aegon werden meer kansen toegedicht. Met de Haagse onderneming zouden ook meer synergievoordelen zijn te behalen.

Andere potentiële kopers waren Delta Lloyd (een dochter van het Britse concern Aviva) en Eureko, dat pensioenverzekeraars zoals Centraal Beheer, Achmea en FBTO onder dak heeft,

SNS gaat ervan uit dat er vanaf 2012, het jaar waarin de integratie moet zijn afgerond, synergievoordelen voor een bedrag van 35 miljoen euro per jaar moeten zijn te realiseren. Vanaf dat jaar zal de overname ook bijdragen aan de winst.

Er gaan ongeveer driehonderd banen verloren door de transactie. Een en ander vindt plaats zonder gedwongen ontslagen. De overname van AXA (ruim negenhonderd werknemers) had het verlies van vierhonderd arbeidsplaatsen tot gevolg.

Zwitserleven heeft een jaarlijkse premieomzet van 1,2 miljard euro en er werken 713 mensen.

De overname wordt betaald door het uitgeven van nieuwe aandelen ter waarde van 600 miljoen euro. De stichting Beheer SNS Reaal neemt die aandelen op. Daarnaast wordt 935 miljoen euro opgebracht uit interne middelen en door leningen af te sluiten.

Beleggers zijn niet bijzonder enthousiast over de ontwikkelingen bij SNS. Het aandeel leverde gisteren 3,8 procent in, op 14,94 euro. SNS ging vorig jaar mei naar de Amsterdamse beurs.

Meer over