Snel en veilig contant betalen

De supermarkten zien graag dat hun klanten louter met hun pinpas betalen, omdat dit goedkoper, sneller en veiliger is. Belangenorganisaties van consumenten wijzen er echter op dat met name ouderen, gehandicapten, toeristen en kinderen met contant geld moeten kunnen blijven betalen....

Pieter Markus

Daarvoor moeten we kijken hoe er elders betaald wordt. Bijvoorbeeld bij de Super U in Herbignac, Loire-Atlantique, Frankrijk. Zoals het een hypermarché betaamt, telt deze winkel een groot aantal kassa’s. Bij elke kassa kan op drie manieren betaald worden: met een betaalkaart, met een Franse Carte Bleue, maar ook met een buitenlandse creditcard, mits voorzien van chip en pincode.

De innovatie zit hem in de verwerking van contant geld. De klant stopt zijn biljetten en munten in een wisselautomaat en zodra er voldoende geld geteld is, wordt het wisselgeld weer uitgespuugd. De caissière heeft geen kassalade meer, zij hoeft geen contant geld meer te hanteren. Gebleken was dat 90 procent van de stress van caissières voorheen veroorzaakt werd door hun bemoeienis met contant geld, terwijl hiermee slechts 19 procent van de omzet behaald werd. Ook de veiligheid is verbeterd. De wisselautomaat geeft nooit meer geld terug dan erin gestopt wordt, en voor de kluis van het apparaat gekraakt is, is de gendarmerie wel gearriveerd.

Elk van deze betaalwijzen is snel en veilig, terwijl de klant kan betalen zoals hij wil. De keerzijde zijn de benodigde investeringen voor elke kassa. De supermarkt heeft 400 duizend euro geïnvesteerd in de wisselautomaten van de Duitse fabrikant Wincor Nixdorf.

Wat kan hieruit overgenomen worden in Nederland, zonder hoge investeringen voor de supermarkten? Allereerst moet het mogelijk worden bij alle kassa’s niet alleen met een Nederlandse pinpas, maar ook met buitenlandse kaarten te betalen. Daarmee zijn toeristen geholpen.

Verder moet het in elke winkel bij één kassa mogelijk blijven contant te betalen. Als de wachttijden bij deze kassa oplopen, zal een ieder die dat kan deze kassa voortaan mijden, en met een betaalkaart bij een andere kassa betalen. Dat is ook de bedoeling, hiermee wordt betalen met contant geld vanzelf de uitzondering. En winkels die willen investeren in meer snelheid en veiligheid voor de contant geld-kassa, kunnen deze voorzien van een wisselautomaat. Maar dan niet een exemplaar voor elke kassa, maar slechts één per winkel, zodat de kosten te overzien zijn.

Meer over