'Sloddervos' Linschoten hoort 200 uur taakstraf en zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen

Robin Linschoten is een enorme sloddervos. Dit zegt de oud-staatssecretaris zelf vrijdagochtend in de Amsterdamse rechtbank, waar hij is aangeklaagd voor het doen van veel te lage belastingaangiften tussen 2010 en 2012. Hij hoorde 200 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van drie jaar tegen zich eisen.

Tjerk Gualthérie Van Weezel en Pieter Hotse Smit
Oud-staatssecretaris Robin Linschoten komt aan bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld anp
Oud-staatssecretaris Robin Linschoten komt aan bij de rechtbank in Amsterdam.Beeld anp

De voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken probeerde de schuld volledig af te schuiven op zijn toenmalige boekhouder, het kantoor ADSV in Breda. Uit het strafdossier blijkt dat medewerkers van ADSV verklaarden dat het bij Linschoten vaak trekken aan een dood paard was, als zij juiste documenten van hem wilden krijgen.

ADSV was kort ook even verdachte in de zaak, maar is niet gedagvaard. Het bureau kon nog niet reageren op de beschuldigingen van Linschoten.

'Zelfs toen hij in 2014 een laatste waarschuwing kreeg, bleef hij zichzelf loon uitkeren en loste niet de openstaande belastingschuld af', zei de officier van justitie. 'Hij heeft op kosten van de samenleving boven zijn stand geleefd. Linschoten heeft tonnen aan belastingschulden waarvan het maar de vraag is of die wordt terugbetaald.'

Coulant geweest

De rechtbank zei tegen Linschoten dat de Belastingdienst heel coulant met hem is geweest. 'Wij hebben hier wel zaken waarbij de Belastingdienst veel eerder zijn geduld verliest en er een strafzaak van maakt.' De advocaten van Linschoten knikken instemmend op de vraag van de rechter of zij het daarmee eens zijn.

Linschoten wordt verweten dat hij gedurende twee jaar te lage omzetbelastingen heeft aangegeven. Die zaak is gaan rollen rondom een privéauto, zegt de rechter. Zo trok hij de aandacht van de Belastingdienst. Op een geven moment maande de officier van justitie hem om snel met de juiste gegevens op de proppen te komen, anders zou er een probleem van komen.

Paste gedrag pas aan na gesprek officier

De rechtbank verbaast zich erover dat Linschoten eigenlijk helemaal niet in actie kwam toen de Belastingdienst hem erop wees dat de aangiften niet klopten. Hij talmde maar en zei alleen tegen zijn boekhouder: los het op. Maar hij controleerde nooit of dat ook gebeurde. Ook controleerde hij niet of de aanslagen die hij kreeg wel in orde waren.

Pas na een gesprek met de officier van justitie zou hij zijn gedrag hebben aangepast. Hij stapte over naar een fiscalist. Maar ook die fiscalist is verhoord en zegt dat het heel moeilijk was om van Linschoten zijn facturen te krijgen. 'Maar het verschil tussen die nieuwe boekhouder en de oude is dus dat die nieuwe wel achter mij aanzit', zei Linschoten.

Over zijn eigen houding zei hij: 'Ik hou niet zo heel erg van administratie dus ik bracht mijn administratie eens in de zoveel tijd naar de boekhouder. Ik douwde alles in een doos. En dat was het. Ik beloofde elke keer beterschap om sneller aan te leveren, en dat lukte dan steeds weer niet.'

Loonbeslag bij opdrachtgevers

Linschoten doet pr-werk en vervult diverse commissariaten. Zijn gebrek aan affiniteit met administratie wekt de verbazing, omdat hij geregeld werkte voor kantoren waar papierwerk een belangrijke rol speelt. Zo zit hij in de adviesraad van subsidieverstrekker Instituut GAK en is hij voorzitter van Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal).

Nu hij wordt verdacht van te lage aangiften, kan hij naar eigen zeggen niet meer aan werk komen. Bij al zijn opdrachtgevers is loonbeslag gelegd, waardoor zij niet niet meer met hem willen samenwerken. Hij zit aan de grond, waardoor hij zijn huis heeft moeten verkopen. 'Mijn echtgenote is onder druk van deze omstandigheden ruim een half jaar geleden vertrokken.'

Al sinds begin van dit jaar heeft Linschoten zijn verzekeringen niet meer voldaan, zegt hij in de rechtbank. 'Ook de autoverzekering, dus ik heb geen vervoer. Nog vervelender is dat ik als chronisch patiënt mijn medicijnen niet meer kan ophalen. Ik ben diabeet. Dat is een probleem dat ik zelf zal moeten oplossen, en dat zal ook gebeuren.'

'We hebben iets gehoord over de persoonlijke omstandigheden', reageert de officier. 'Het lijkt erop dat de financiële problemen door de fiscus komen. Het is andersom.'

Meer over