Slim beleggen? Koop wietaandelen

Beleggen in wietbedrijven begint iets gewoons te worden. Van steeds meer bedrijven kun je aandelen kopen op de beurs. En vanaf woensdag is meedoen in deze geweldige groeimarkt nog eenvoudiger.

Jochem Van Staalduine en Jeroen Van Wensen
De productie manager van Bedrocan checkt de medische marihuanaplanten. Beeld Hollandse Hoogte
De productie manager van Bedrocan checkt de medische marihuanaplanten.Beeld Hollandse Hoogte

De Amerikaanse markt voor medicinale wiet bereikte vorig jaar een omvang van 6 miljard euro. In 2020 staat de teller op 20 miljard euro, zo becijferde marktvorser Arcview Market Research. En de kans op verdere groei is aanzienlijk als de markt voor recreatief gebruik van wiet ook opengaat.

Een markt die zo snel groeit, vind je niet gauw ergens anders, zeggen analisten tegen Bloomberg. Tot 2025 zou de markt zelfs nog kunnen verdubbelen tot 40 miljard euro. De enige onzekere factor is Donald Trump - zijn regering lijkt niet erg open te staan voor cannabis.

De Amerikaanse cannabismarkt hoort tot de spectaculaire groeimarkten. Beleggers kunnen daar nu al een graantje van meepikken. Een groot aantal cannabisproducenten en toeleveranciers staat genoteerd aan de beurs. Aandelen zijn voor iedereen te koop.

Vanaf morgen wordt beleggen in wiet heel eenvoudig gemaakt. De Canadese vermogensbeheerder Horizon introduceert een beleggingsfonds dat belegt in de grootste beursgenoteerde cannabisbedrijven. Doopnaam: Medical Marijuana Life Sciences ETF.

Wietfonds: Potbox

Moet de coffeeshop vrezen voor de toekomst? In Californië in de Verenigde Staten bezorgt het met durfkapitaal gefinancierde Potbox wiet in sigarenkistjes. Potbox is een soort HelloFresh voor cannabis: maandelijks brengen bezorgers ethisch gekweekte 'sun grown' wiet in een rechte lijn van de boerderij naar de voordeur, belooft het bedrijf. Het levert zowel voorgedraaide joints als cannabis in glazen potjes.

Laat de koffers nog even staan: voorlopig is een doktersbewijs nodig om de potbox te mogen bestellen. Californië heeft ingestemd met legalisering van recreatieve cannabis, maar verkopen mag pas volgend jaar.

De toevoeging ETF maakt duidelijk dat het hier om een indextracker gaat. Dat zijn passieve beleggingsfondsen die uitsluitend een index volgen. Je hebt trackers die de AEX volgen of de Dow Jones. In de tracker worden dan eenvoudigweg alle aandelen uit de index opgenomen.

In dit geval volgt Horizon de marihuana-index, of vollediger: de North American Medical Marijuana Index. Die index bestaat uit de grootste zestien beursgenoteerde bedrijven die zich toeleggen op de Amerikaanse medicinalewietmarkt.

Het nieuwe beleggingsfonds van Horizon wordt verhandeld aan de beurs van Toronto. Een kleine belronde leert dat de Nederlandse beleggers onder meer kan instappen bij beleggingsplatform De Giro.

In ongeveer de helft van de 52 Amerikaanse staten is medicinaal gebruik van cannabis toegestaan. De recreatieve blower mag in acht staten legaal een joint opsteken. Colorado stond op 6 november 2012 als eerste Amerikaanse staat recreatief gebruik van cannabis toe, waarna andere staten volgden. Canada staat alleen medicinaal gebruik van wiet toe. Maar naar verwachting mogen de Canadezen per 2020 ook voor hun plezier een joint roken.

Wietfonds: Bedrocan

Via de index beleggen in Nederlandse wiet kan ook - heel indirect dan. Het Veendamse Bedrocan is verbonden aan een van de bedrijven in de wiettracker. Het beursgenoteerde Canadese Canopy betaalt Bedrocan voor het gebruik van zijn naam en techniek. In de praktijk heeft het Nederlandse bedrijf weinig tot niets met Canopy te maken. Bedrocan is de enige Nederlandse producent van medicinale wiet. Alle Nederlandse medicinale wiet komt uit Veendam, een deel wordt weer via het ministerie van Volksgezondheid aan het buitenland verkocht.

Niet alleen Noord-Amerikaanse staten en bedrijven verdienen geld aan de medische kant van cannabis, ook Israël. In februari gaf de Israëlische regering toestemming wiet te produceren, bewerken en exporteren. Nu zijn vijfhonderd bedrijven in dat land bezig met onderzoek en productie van medicinale wiet.

In Nederland lijkt legalisering van de medicinale en recreatieve wiet sinds februari iets dichterbij te komen, maar van legale teelt is nog geen sprake. De Tweede Kamer stemde in met het gedogen van cannabisproductie door een aantal commerciële bedrijven. De Eerste Kamer moet nog akkoord gaan.

Tegenstanders vrezen dat ondernemers grote winst gaan maken met een schadelijk product. In Nederlandse coffeeshops gaat naar schatting van onderzoeksbureau Intraval ongeveer 1 miljard euro om.

Mediwiet in eerste cannabisapotheek van Nederland, in 2007 geopend in de stad Groningen. Beeld anp
Mediwiet in eerste cannabisapotheek van Nederland, in 2007 geopend in de stad Groningen.Beeld anp

Hoogleraar toegepaste economie Jan van Ours, die het drugsbeleid onderzocht, deelt die zorgen niet. 'Een zakelijker markt lijkt me het model voor de toekomst. Net als bij tabak het geval is, moet reclame worden gereguleerd.'

Ook in Nederland groeit het gebruik van medicinale wiet voor bijvoorbeeld MS, spasmen en misselijkheid. Vorig jaar werd volgens het Bureau Medicinale Cannabis ongeveer 1.050 kilo wiet voorgeschreven, 80 procent meer dan het jaar ervoor. Dit jaar is de verwachting dat het aantal opgerookte kilo's medicinale cannabis verder stijgt.

Wietfonds: AmeriCann

Misschien niet zo'n goede investering: wietplanten. Het beursgenoteerde AmeriCann is in Massachusetts bezig het grootste cannabiscomplex van het Amerikaanse continent op te zetten. Daarmee overtroeft het bedrijf de Californische staat, die ook al bezig was met de bouw van de grootste Amerikaanse wietfaciliteit. Het bedrijf verbouwt cannabis in kassen op grote wietplantages.

Grootse plannen, met het oog op legalisering van wiet bedoeld voor vermaak. Verstandig? Zoals voor elke product bepalen vraag en aanbod de prijs. Sinds meerdere Amerikaanse staten en Canada speculeren op de legalisering van wiet is de prijs van wiet gedaald tot ongeveer eentiende van wat die vier jaar geleden was.

Aanvullingen en verbeteringen: In het stuk 'Het wietaandeel wordt een keurige belegging' (Ten eerste, pag. 19, 4 april) staat dat de Nederlandse producent van medicinale wiet Bedrocan is genoteerd aan een Canadese beurs. Dat is alleen het geval voor licentiehouder Bedrocan Canada.

Meer over