ColumnPeter de Waard

Slikt Hollywood twee keer zo dure champagne?

null Beeld

Van de 362 miljoen flessen champagne die jaarlijks worden geproduceerd, worden er 23 miljoen verkocht in de VS. Hollywood kan niet zonder, niet met de jaarwisseling in Beverly Hills en zeker niet op de afterparty’s na een prijsuitreiking als de Golden Globes of de Oscars.

Een flesje Dom Perignon – een goedkoop jaar – kost in Los Angeles bij de slijter al gauw 150 dollar. Maar als het aan president Trump ligt wordt dat 300 dollar. Hij wil een importheffing van 100 procent leggen op echte Franse bubbels. En dat doet de grote champagnehuizen veel pijn. De aandelen van Vranken-Pommery Monopole, Lanson BCC en Laurent-Perrier daalden afgelopen jaar met achtereenvolgens 15, 10 en ­

7 procent, terwijl de Franse beursindex met 30 procent steeg.

Trump, die oorlogsverklaringen afwisselt met vredesakkoorden, is heel boos op de Franse regering. Reden is de omzetbelasting van 3 procent die president Macron sinds vorig jaar heft op de diensten van de grote Amerikaanse technologiebedrijven (Google, Facebook, Apple, Amazon) die in Frankrijk voor meer dan 2,1 miljard euro aan producten en diensten verkopen.

In 2019 heeft die belasting de Franse schatkist een half miljard euro opgeleverd. Frankrijk heeft dat geld hard nodig want het zondigt al jaren tegen de regels van het groei- en stabiliteitspact. In absolute bedragen (niet in procenten van het bbp) hebben de Fransen zelf het hoogste begrotingstekort van alle eurolanden.

Maar de Fransen zien de belasting in de eerste plaats als een eerlijke heffing, omdat Big Tech nauwelijks vennootschapsbelasting betaalt dankzij allerlei slimme ontwijkingsconstructies. De Fransen hadden graag een Europabrede heffing op producten en diensten van Big Tech willen leggen, maar die gesprekken liepen spaak. Nu doen ze dat op eigen houtje.

De VS vinden dat daarmee Amerikaanse bedrijven worden gediscrimineerd. En zij dreigen met een 100 procent importheffing op 2,4 miljard dollar (2,1 miljard euro) aan Franse producten, waaronder zuivel, cosmetica en champagne. Volgens de Fransen is er geen sprake van discriminatie. De belasting is binnen de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO en zal worden afgeschaft zodra Big Tech een normale vennootschapsbelasting betaalt.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zal vandaag in Brussel proberen de Europese Commissie tot krachtige tegenmaatregelen te verleiden als Trump, zoals nu verwacht, de heffingen doorzet. Vandaag zal Trumps handelsafgevaardigde Robert Lighthizer hiervoor een publieke hoorzitting houden in het Amerikaanse Congres, waarna een besluit gaat vallen.

Het is een opmaat voor een handelsoorlog die in heftigheid die van de Amerikanen met de Chinezen zal kunnen benaderen. De impasse is al voorzienbaar, maar dat interesseert Trump weinig, zo lang zijn herverkiezing niet in gevaar komt.

En daar gaat Hollywood niet over.

Meer over