Winnaar en verliezer van de weekStewart Butterfield en Dave Calhoun

Slack-baas profiteert, Boeing-ceo spreekt personeel toe

Stewart Butterfield, oprichter van Slack.Beeld Getty

Winnaar: Stewart Butterfield

Coronacrisis biedt Slack groeikansen

Helemaal gerust waren beleggers deze week er niet op, maar het is redelijk te veronderstellen dat beleggers deze week nergens helemaal gerust op waren – dus dat de koers van berichtendienst Slack een valletje maakte na tegenvallende omzetprognoses, is zo gek niet.

Want feitelijk ziet de nabije toekomst van het bedrijf rooskleurig uit, met dank aan het coronavirus. Dat heeft schermwerkers wereldwijd ertoe gedwongen vanuit huis te werken, en om de communicatie met collega’s nog een beetje op peil te houden, is een berichtendienst als Slack een ideaal medium. Dus zagen talloze kantoormedewerkers afgelopen week voor het eerst het vrolijk gekleurde icoontje op hun desktop of smartphone.

Topman en oprichter en miljardair Stewart Butterfield (tevens medebedenker van de fotodienst Flickr) kon zich deze week in de gewassen handen wrijven: ‘We zien een geweldige toestroom van bestaande en nieuwe gebruikers’, constateerde hij vergenoegd. Met dank aan de virusuitbraak.

Het bedrijf groeit snel: in het afgelopen kwartaal dat liep tot eind januari, steeg de omzet met 49 procent op jaarbasis tot bijna 182 miljoen dollar. Klein bier voor de meeste techbedrijven, en Butterfields voorzichtige inschatting van de omzet voor de komende maanden, joeg beleggers dus schrik aan. Maar nu ook half Europa op slot is gegaan, zijn in korte tijd horden nieuwe gebruikers richting het platform getrokken. Gebruikers die mogelijk blijven hangen als de virusstorm geluwd is.

Boeing-CEO Dave CalhounBeeld MANDEL NGAN / AFP

Verliezer: Dave Calhoun

Bij Boeing kon het virus er ook nog wel bij

Dave Calhoun wist heus wel dat de zaken er niet florissant voor stonden, toen hij afgelopen eind december werd aangewezen als captain bij Boeing. Maar dat er op de zeven plagen die het concern al hadden getroffen ook nog een achtste zou volgen in de vorm van het nieuwe coronavirus, dat had de nieuwe ceo toen vermoedelijk niet verwacht.

Wat er al speelde bij de geplaagde vliegtuigbouwer, is bekend. Deze week werd duidelijk dat Boeing een krediet van ruim 13,8 miljard dollar volledig wil opnemen vanwege de gevolgen van het virus, meldden betrokkenen. Boeing kreeg de banklening vorige maand en was bedoeld om de problemen rond de 737 Max op te lossen. Sinds twee crashes, vermoedelijk als gevolg van ontwerpfouten, staat dit toestel wereldwijd sinds maart vorig jaar aan de grond. Boeing heeft de productie stil gelegd. Er komt dus al een tijdje geen geld meer binnen en de kosten lopen op, onder meer door schadeclaims.

Daar komt nu een verdere daling van de inkomsten bij: door de pandemie wordt er minder gevlogen en raken vliegtuigmaatschappijen in de problemen, waardoor bestellingen worden geannuleerd. Afgelopen februari overtrof het aantal afzeggingen zelfs het aantal bestellingen.

Het concern zou inmiddels al 7,5 miljard dollar hebben opgenomen van de nieuwe lening en volgens Bloomberg overweegt het concern de rest ook maar vast te laten overmaken, voor de zekerheid. Boeing ontkent dat er banen zullen verdwijnen, maar Calhoun had alvast een weinig geruststellende mededeling voor zijn personeel: ‘In deze onzekere periode zul je vaak van ons horen.’

Meer over