Slachtoffers van afzetterij vlogger Snapking krijgen geld terug van provider

Alle fans die voor een praatje met vlogger Snapking vergeefs naar een 0900-nummer belden, worden terugbetaald door hun providers. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag bekendgemaakt. Hoewel de telecombedrijven geen schuld hebben aan het misbruik, bepaalt de wet dat zij onterecht geïnde bedragen moeten terugbetalen.

Julia Cornelissen
Snapking Beeld
SnapkingBeeld

De 20-jarige YouTuber met ruim 350.000 volgers opende in maart een 0909-nummer om te babbelen met zijn fans. Dat was kassa voor Snapking, alias Tim van Teunenbroek: 6.450 veelal minderjarige fans toetsten vervolgens het nummer in, in de hoop hun held persoonlijk aan de lijn te krijgen. Maar de fans wisten niet hoeveel dat kostte, want dat stond nergens aangegeven. Samen maakten ze ruim 13.000 euro aan belkosten.

Snapking beloofde dat elke honderdste beller naar hem zou worden doorgeschakeld. Hij zou de uitverkorenen onder meer vertellen wie de moeder is van zijn kind. In werkelijkheid stond hij hooguit vijf bellers te woord. De rest werd minutenlang aan het lijntje gehouden voordat de verbinding werd verbroken. En daarvoor rekende Snapking het maximaal toegestane beltarief van één euro per minuut. De ACM controleerde tijdens de actie of Snapking zijn fans wel echt te woord stond door zelf twee keer te bellen. De eerste keer werd de verbinding na zeven minuten verbroken, de tweede keer na vier.

KPN en T-Mobile besloten in augustus hun gedupeerde klanten terug te betalen. Op last van de ACM moeten nu alle Nederlandse providers binnen twee maanden dat voorbeeld volgen. Zij hoeven niet bij Snapking aan te kloppen, want de 13.000 euro heeft hem nooit bereikt.

De ACM haalde het nummer in juli uit de lucht. Vodafone, de beheerder van het nummer, bevroor toen de opbrengst. Omdat het geld nog bij Vodafone staat, kunnen alle gedupeerde bellers volgens de ACM volledig worden terugbetaald.

Meer over