Sjoemelende treinreiziger heeft het makkelijk bij NS

Sommige aanbiedingen van de NS zijn erg gevoelig voor misbruik, blijkt uit een onderzoek door de ov-nieuwssite treinreiziger.nl. Het spoorwegbedrijf kan vaak niet controleren of reizigers aan alle actievoorwaarden voldoen, waardoor ook mensen voor wie de aanbiedingen niet bedoeld zijn ervan kunnen profiteren.

Pim Pauwels
Reizigers stappen op de trein op Rotterdam Centraal. Beeld anp
Reizigers stappen op de trein op Rotterdam Centraal.Beeld anp

Een van de misbruikgevoelige aanbiedingen is NS Extra Superdal, aldus treinreiziger.nl. Deze actie, die nog tot eind november loopt, is alleen bedoeld voor deelnemers van het loyaliteitsprogramma NS Extra. Zij kunnen voor 25 euro op internet twee eerste klas retourtickets kopen, waarmee ze in de daluren mogen reizen. De NS stuurt dit soort specifieke aanbiedingen via e-mail naar zijn klanten en verwijst daarin naar een webadres waar de tickets besteld kunnen worden. De ontvangers kunnen die weblink doorspelen naar hun kennissen, waardoor ook die de voordelige retourtickets kunnen kopen.

In augustus en september van dit jaar konden treinreizigers misbruik maken van de eerste klas Avond Vrij-actie. De aanbieding was bedoeld voor de vaste klanten van de NS, maar ook bij deze actie kon iedereen het kaartje kopen als zij over het webadres van de actie beschikten. Volgens Erik Kroeze, woordvoerder van de NS, valt de omvang van het misbruik bij dit soort acties wel mee, omdat ze meestal niet zo lang duren.

Toch kijkt het spoorwegbedrijf naar de mogelijkheden om het gesjoemel te beperken. Welke oplossingen de NS in gedachten heeft kon de woordvoerder niet zeggen, 'maar de oplossing mag de gebruiksvriendelijkheid van de acties niet verminderen'. Volgens Kroeze zijn de NS-aanbiedingen juist zo gebruiksvriendelijk, omdat klanten alleen een link nodig hebben om de kortingskaartjes te kopen en geen codes hoeven in te voeren.

Retour

Ook de actie Seizoensretour, waaraan reizigers in maart en april konden meedoen, was gevoelig voor misbruik, blijkt uit het onderzoek van treinreiziger.nl. Een reiziger die gebruikmaakte van deze aanbieding kon voor 33 euro op drie verschillende dagen in het weekend (een keer in de lente, een keer in de zomer en een keer in de herfst) een willekeurige retourreis maken. Nu blijkt dat de drie retourtjes ook verzilverd konden worden in één seizoen door drie verschillende personen.

Met de actie Groepsretour wordt al sinds de start in 2013 geknoeid. De aanbieding is bedoeld voor groepen vrienden of familieleden die samen een dagje ergens heen gaan, maar op internet maken mensen die elkaar helemaal niet kennen afspraken om samen te reizen. Daarmee kunnen zij vanaf 7 euro per persoon na negen uur 's morgens naar dezelfde bestemming reizen en terug. Conducteurs kunnen niet controleren of de reizigers elkaar voor de reis al kenden. Kroeze zegt dat de NS op dit moment geen maatregelen treft om het misbruik van deze acties tegen te gaan, maar ook hier de mogelijkheden bekijkt om misbruik moeilijker te maken.

Meer over