Sigma Coatings bundelt krachten met Fransen

Verfproducent Sigma Coatings in Uithoorn gaat een gezamenlijke onderneming vormen met de lakkendivisie van het Franse bedrijf Lafarge. Het is de bedoeling van de twee bedrijven om de nieuwe onderneming op wat langere termijn een notering te geven op de effectenbeurs....

ANP

BRUSSEL/UITHOORN

Het moederconcern van Sigma, de Belgische oliemaatschappij Petrofina, maakte de plannen vrijdag bekend.

De gezamenlijke onderneming krijgt een jaaromzet van ruim 2,1 miljard gulden. Daarvan komt 1,7 miljard van Sigma. Lafarge, vooral actief op het gebied van bouwmaterialen, draagt met dochterbedrijf Peintures Batiment ongeveer 435 miljoen gulden bij. De twee partijen hopen eind dit jaar een definitief akkoord te tekenen.

De combinatie gaat in West-Europa behoren tot de drie grootste ondernemingen op het gebied van decoratieve lakken voor de bouw en doe-het-zelvers. In de Benelux en Frankrijk wordt de tweede plaats ingenomen. De belangen van Petrofina en Lafarge in de nieuwe onderneming zullen ongeveer in overeenstemming zijn met de omzetverhoudingen.

Petrofina had al langer plannen Sigma tegen het jaar 2000 naar de beurs te brengen. Dat zou moeten gebeuren in Amsterdam. Maar de locatie en het tijdstip van de beursnotering zullen nu afhangen van de nadere besprekingen met Lafarge. 'Met een Franse partner is het niet zeker dat de plannen hetzelfde blijven', aldus een woordvoerster van Petrofina.

Sigma Coatings heeft over de hele wereld 4000 werknemers, van wie er 1800 in Nederland werken. Behalve in Uithoorn, waar het hoofdkantoor staat, heeft het bedrijf ook productievestigingen in Duitsland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. In China is een fabriek in aanbouw.

De krachtenbundeling met Lafarge is ingegeven door de groeiende concentratie in de lakkenindustrie. Grote producenten zijn al jaren bezig hun positie te versterken door acquisities. Zo neemt Akzo Nobel binnenkort het Britse Courtaulds over, waardoor het de grootse lakkenproducent ter wereld wordt.

Meer over