Sigaretten branden gat in portefeuille

Flink doorroken was tot voor kort in één opzicht een goed idee: het bevorderde het rendement op de beleggingsportefeuille...

Van onze verslaggever

Vrijdag zette een federale rechter in New York de poorten open voor een landelijke class action-rechtszaak tegen de tabaksreuzen. Boze rokers en hun medestanders kunnen de tabaksreuzen nu door de gehele VS via de rechtbanken te lijf gaan. Volgens de bedrijven zelf was het hen tot gisteren altijd gelukt om die status te onthouden aan de talloze rechtszaken tegen hen, zo meldt persbureau Bloomberg.

Rechter Weinstein heeft 20 januari bepaald als de datum waarop de mega-zaak, bekend onder de naam Simon II, kan beginnen. Toen zijn oordeel bekend werd, verloor Philip Morris 3,9 procent en RJ Reynolds zelfs 6,2 procent. De rookaandelen staan al dagen op verlies. Analisten vrezen druk op de winst omdat de sigarettenmakers almaar meer aan reclame moeten uitgeven om hun producten nog te kunnen slijten.

Toch sloten alledrie de toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeters met minieme winstjes. De Dow Jones Industrial Average, dé index van de hoofdfondsen op Wall Street, eindigde op 7986,02 punten, een plusje van 43,63 punten ofwel 0,55 procent. De bredere S en P 500 won 2,07 punten ofwel 0,25 procent op 845,39 punten, de index van hightech-schermenbeurs Nasdaq 4,61 punten ofwel 0,38 procent op 1221,06 punten.

Voornaamste motor was Qualcomm. De maker van geheugenchips voor mobiele telefoons zei dit kwartaal meer te zullen verkopen dan eerder verwacht. Het aandeel Qualcomm sprong met 7,5 procent omhoog naar 27,67 dollar.

Meer over