SHV bereikt akkoord met detailhandelsconcern Metro Europese Makrowinkels over in Duitse handen

De Europese Makrowinkels komen definitief in handen van Metro, Europa's grootste detailhandelsconcern. Over de verkoop van 86 Makro-vestigingen heeft Metro overeenstemming bereikt met de huidige eigenaar, SHV Holdings uit Utrecht dat in handen is van de familie Fentener van Vlissingen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Zwitsers-Duitse Metro, onder meer eigenaar van de warenhuisketen Kaufhof, maakte het akkoord gisteren bekend. SHV wilde geen toelichting geven op de verkoop, die al in juli werd aangekondigd. Over de verkoopprijs is niets bekend.

In feite gaat het om twee transacties. Allereerst koopt Metro Holding, de Zwitserse houdstermaatschappij, het belang van 60 procent dat SHV bezit in 86 Makro-winkels in Groot-Brittannië, België, Portugal, Spanje, Marokko, Griekenland, Tsjechië en Polen. Deze winkels zullen dit jaar een omzet behalen van naar verwachting 15,6 miljard gulden. Metro Holding is al eigenaar van de resterende 40 procent.

Tegelijkertijd neemt het Duitse Metro, een werkmaatschappij van de Zwitserse holding, de 40 procentsdeelneming van SHV in de cash and carry-winkels van Metro in Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Hongarije en Turkije over. Deze filialen vallen nu al onder het management van Metro en zijn dit jaar naar verwachting goed voor een omzet van 13,7 miljard gulden.

'De transactie is een grote stap in Metro's internationale expansie en een grote stap in het terugbrengen van de risico's die daarmee gepaard gaan', reageerde een analist van de Duitse Commerzbank. Met de expansie wil Metro de teruggang van de Duitse detailhandelsmarkt opvangen. Vanwege hoge werkloosheid en overheidsbezuinigingen staan die al vijf jaar onder druk.

De raad van commissarissen van Metro zal de aankoop tijdens zijn vergadering op 17 december behandelen. Voor de volgende dag staat de publicatie van de bijzonderheden op de agenda. De Europese Commissie moet nog instemmen met de plannen.

Met de verkoop stoot SHV ongeveer de helft van zijn concernomzet af. Het concern heeft al eerder verklaard dat het niet uitsluit ook de detailhandelsactiviteiten buiten Europa te verkopen. SHV Makro, zoals de werkmaatschappij heet, heeft krachtig geëxpandeerd in het Verre Oosten en Zuid-Amerika. Zo zijn er vestigingen in Brazilië, Zuid-Korea, Thailand, China en Venezuela. In 1996 behaalde SHV Makro een winst van 380 miljoen gulden. Het hele SHV-concern was goed voor een winst van 605 miljoen.

SHV, de voormalige Steenkolen Handelsvereniging, wil zich terugtrekken op de oude basis, de energiesector. Dit betekent dat alleen de energiepoot, SHV Energy, zal overblijven. Die was vorig jaar goed voor een omzet van 8,5 miljard. Kernactiviteit van dit bedrijf zijn lpg in flessen en tanks. Ook doet SHV Energy in kolenhandel, schroot en aan de winning van aardgas.

SHV is niet aan de beurs genoteerd. De aandelen zijn geheel in handen van de besloten kring van familieleden van de oprichters - de familie Fentener van Vlissingen - leden van de raad van commissarissen en directie.

Meer over