'Shell zweeg over reserves als gebaar naar Nigeria'

Shell heeft informatie over kleinere olie- en gasreserves bewust voor zich gehouden om zijn betrekkingen met de regering van Nigeria niet in gevaar te brengen....

Dat meldde vrijdag de Amerikaanse krant The New York Times, die zich baseert op interne documenten van Shell. Het bedrijf raakte begin dit jaar in opspraak toen het de omvang van zijn bewezen reserves naar beneden bijstelde. Een deel van die reserves bevindt zich in Nigeria. Donderdag werden de financiële markten weer opgeschrikt doordat Shell opnieuw een deel van zijn olie- en gasreserves afwaardeerde.

Volgens The New York Times zweeg Shell over de afwaardering van zijn reserves om de onderhandelingspositie van Nigeria binnen de OPEC niet te verzwakken. Toch is dat niet de enige reden. De krant weet te melden dat Shell de onderhandelingen over bonussen in gevaar zou kunnen brengen als het 'te veel informatie' publiceert. Het zou gaan om 385 miljoen dollar.

Nigeria is voor zijn inkomsten voor een belangrijk deel aangewezen op de olie-export. Het Afrikaanse land is de op zes na grootste exporteur ter wereld. De regering hoopt dat later dit jaar van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) toestemming krijgt haar productiequotum te vergroten. De OPEC laat zich daarbij voor een belangrijk deel leiden door de omvang van de bewezen reserves.

Functionarissen van de OPEC hebben vorige maand een bezoek gebracht aan Nigeria. Later dit jaar zal de organisatie zich buigen over nieuwe quota voor haar leden. In 2002 verdiende Nigeria ongeveer 17,3 miljard dollar met de olie-export. Dat is 90 procent van de totale export-inkomsten van het land. Nigeria mikt de komende jaren op een verdubbeling van zijn olieproductie. Dat zou het land jaarlijks miljarden extra opleveren.

Meer over