NieuwsFossiele brandstoffen

Shell zit nog decennialang in olie en gas

Milieubeschermers, politici, beleggers en bezorgde burgers die hopen dat Shell op afzienbare termijn afscheid neemt van fossiele brandstoffen, moeten hun verwachtingen temperen. De olie- en gasgigant verwacht, ondanks de groeiende druk om te verduurzamen, zeker nog enkele decennia profijt te hebben van zijn activiteiten in olie en gas.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Dat heeft topman Ben van Beurden gezegd in een gesprek met persbureau Reuters. Shell is volgens de 61-jarige Nederlandse bestuursvoorzitter wel selectiever geworden met zijn keuze voor projecten.

Het Brits-Nederlandse concern denkt nog tot in de jaren ’30 van deze eeuw actief te kunnen blijven met de zoektocht naar nieuwe olie- en gasvelden. Althans als daar een sociaal en economisch gunstig klimaat voor is, aldus Van Beurden. Momenteel neemt Shell nieuwe olieprojecten alleen aan als deze rendabel blijven bij hele lage olieprijzen: 20 tot 30 dollar per vat, waar de huidige dollarprijs rond de 60 dollar ligt. Ook moeten ze relatief weinig CO2 uitstoten. Zulke projecten zijn er volgens de topman veel meer dan Shell kan aannemen.

Het 112 jaar oude olie- en gasbedrijf wil tegen 2050 zijn CO2-uitstoot halveren. Critici, zoals de activistische aandeelhouders van Follow This, vinden dat Shell meer moet doen. Het huidige verdienmodel zou op termijn niet houdbaar zijn. Van Beurden noemt die twijfels ‘onterecht’ en klaagt over het ‘demoniseren’ van olie en gas. ‘In tegenstelling tot wat veel activisten zeggen is het volledig legaal om te investeren in olie en gas, omdat de wereld erom vraagt. We hebben geen andere keus dan te investeren in langetermijnprojecten.’

Meer over Shell en het klimaat: Follow This gunt Shell even adempauze

Teleurgestelde grote belegger stapt deels uit Shell

Meer over