Shell wil komende zomers boren in Alaska

Shell wil in de zomers van dit jaar en volgend jaar boorwerkzaamheden uitvoeren in de Chukchi Zee bij Alaska. Dat zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden dinsdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van het energieconcern.

Protest tegen Shell Beeld epa
Protest tegen ShellBeeld epa

Van Beurden toonde zich in zijn nopjes met de recent verkregen toestemming van de Amerikaanse autoriteiten voor de boringen, maar zei tegelijkertijd dat er van enkele instanties nog goedkeuring nodig is. Shell zelf is er, na voorbereidingen in de afgelopen twee jaar, volgens de topman klaar voor. Hij wees onder meer op een succesvolle test met een zogeheten spill-containment system, waarmee eventuele lekkages bestreden kunnen worden.

De vorige boorcampagne van Shell in de regio, in 2012, verliep rampzalig. Milieugroeperingen, waaronder Greenpeace, zouden dan ook het liefst zien dat Shell afziet van boorwerkzaamheden in het poolgebied. In de afgelopen weken hebben zich ongeveer tweehonderd demonstranten verzameld in de haven van Seattle, waar Shell materieel verzamelt.

Shell gaat rapporteren over klimaatverandering

Het milieu gaat duidelijk nog niet boven alles bij Shell. Toch werd afgelopen weekend bekend dat het bedrijf, onder druk van haar aandeelhouders, vanaf volgend jaar gaat melden wat de invloed van klimaatverandering is op het verdienmodel. De winst is dat beleggers straks kunnen beslissen of Shell voldoende bezig is met de transitie naar meer duurzame energiebronnen.

Groningen

Van Beurden en zijn collega's ontvingen tijdens de aandeelhoudersvergadering dinsdag een emotionele oproep uit Groningen. Een inwoonster van de provincie vroeg de top van het energieconcern haar huis, dat beschadigd raakte door de aardbevingen die volgden op gasboringen, te kopen.

Shell is voor de helft eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die gas wint in de noordelijke provincie. De vrouw stelde dat 250.000 huizen en andere panden beschadigd zijn geraakt en dat de herstelwerkzaamheden dertig jaar zullen duren en 30 miljard euro zullen kosten.

Meer over