Shell verkoopt bezit om dividend veilig te stellen

Olie- en gasbedrijf Shell gaat de komende drie jaar voor 30 miljard dollar (22,5 miljard euro) aan bezittingen verkopen. Fusiepartner BG wordt daarbij voorlopig gespaard; de verkopen komen grotendeels uit huidige activiteiten van Shell, aldus topman Ben van Beurden dinsdag op een bijeenkomst waarin de toekomstige strategie van het concern werd toegelicht.

Topman Ben van Beurden. Beeld AFP
Topman Ben van Beurden.Beeld AFP

De verkopen zijn noodzakelijk om de winstgevendheid van het bedrijf op peil te houden en het traditioneel hoge dividend aan aandeelhouders uit te keren. Om de aandelenkoers op peil te houden wordt tussen 2017 en 2020 ook voor minstens 25 miljard dollar aan eigen aandelen teruggekocht, aldus Van Beurden. De afgelopen drie jaar werd al voor 20 miljard aan bezittingen verkocht.

De topman liet herhaaldelijk weten dat de aangekondigde fusie met gasbedrijf BG Shell niet in gevaar komt door de structureel gedaalde olieprijs. Sommige analisten twijfelen nog steeds aan de winstgevendheid van die deal. Sinds de aankondiging is de beurskoers van Shell flink gedaald, overigens mede onder druk van de blijvend lage olieprijs.

Bij nader inzien levert de samenvoeging van de twee bedrijven meer synergievoordelen op dan aanvankelijk bedacht, stelt Shell. Het voordeel in 2018 wordt niet meer zoals aanvankelijk op 2,5 miljard berekend, maar op 3,5 miljard dollar. Met deze mededeling lijkt het bedrijf vooral vertrouwen van analisten en beleggers te willen terugwinnen.

Winningsactiviteiten

Het gefuseerde gasbedrijf wordt binnen Shell een nieuwe, op zichzelf staande organisatie onder leiding van de Nederlander Maarten Wetselaar. Ook de Amerikaanse activiteiten in schaliegas, schalieolie en teerzandolie worden gecentraliseerd, onder meer om de gestaakte investeringen in Arctische oliewinning financieel af te ronden. In de derde pijler van het bedrijf worden de wereldwijde winningsactiviteiten van olie en gas ondergebracht.

Welke bezittingen in aanmerking komen voor verkoop wilde Van Beurden niet zeggen. 'Het zou slecht koopmanschap zijn om vooraf aan te kondigen wat in de etalage wordt gezet.' Maar het bedrijf heeft nog veel activiteiten waarvan de winstgevendheid niet wordt aangetast door een lage olieprijs, zei hij, waaronder lokaal opererende gasmaatschappijen. Dat ook verliesgevende activiteiten in Noord-Amerika op de schraplijst staan, wilde hij ontkennen noch bevestigen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Risico

Nieuwe investeringen zullen de komende jaren in omvang worden teruggeschroefd en 'zeer selectief worden gekozen', zegt Shell. Dat gebeurt bij vrijwel alle olie- en gasbedrijven, zegt energieanalist van ABN Amro Hans van Cleef. Het risico op een tegenvallende opbrengst bij een lage olieprijs is simpelweg te groot.

'In deze lastige tijden is het doel kasstroom te genereren en dividend voor de aandeelhouders veilig te stellen', zegt Van Cleef. 'Bij nationale energiebedrijven, waar zoals bij Petrobas (Brazilië) en Saudi Aramco de staat de hoofdaandeelhouder is, worden upstream-activiteiten ook teruggeschroefd.'

Meer over