Shell stijgt naar hoogste koers in twee jaar

Het geplaagde oliebedrijf Shell doorbrak vrijdag met een koerswinst van 1,6 procent op 43,74 euro een patroon. Sinds de affaire rond het herwaarderen van de reserves was het aandeel Koninklijke Olie – dat 60 procent van Shell in handen heeft – nauwelijks vooruit te branden....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Tot gisteren. Met de nieuwe koers overtreft Shell de hoge stand die begin 2003 werd bereikt en ook de koers van vlak voor de openbaring van de reserve-affaire begin 2004.

Voor een groot bedrijf als Shell is een koerssprong van meer dan 1 procent een uitzondering. De directe aanleiding voor de stijging viel moeilijk te achterhalen. Het bedrijf opende in olieland Nigeria weer eens een pompstation, dat tijdelijk door de opmars van rebellen was gesloten. Maar een dergelijk bericht over vierduizend extra olievaten laat beleggers in de regel koud.

Verder maakte de Britse concurrent BP bekend dat het zijn bemoeienis in Iran op een laag pitje wil zetten. Vanwege de sancties van de Verenigde Staten tegen dit belangrijke olieland is BP ook beducht zich in Iran te melden. Topman Gordon Brown van BP gaf ook toelichting op zijn plannen voor Irak en Rusland, landen waar Shell ook op aast. Wellicht dat zijn woorden beleggers tegenvielen, want het aandeel BP bleef liggen, terwijl Koninklijke Olie en de Britse Shell Transport & Trading fors wonnen.

De belangrijkste verklaring voor de koerswinst is te vinden bij een analistenrapport van Merrill Lynch. De prominente zakenbank voorspelde dat de aandelen van Shell en Koninklijke Olie al in mei volledig meewegen in de Britse beursindex FTSE. Dit besluit zal de koers opstuwen, aldus Merrill Lynch.

De koerswinst van zwaargewicht Shell gaf ook graadmeter AEX een cruciaal zetje. De index van nu nog 24 hoofdfondsen – in maart verdwijnt Van der Moolen en treden P & O Nedlloyd en Vedior toe, waardoor het aantal weer op 25 komt – steeg vrijdag met 0,2 procent naar 353,55 punten. De index eindigde daarmee nipt hoger dan een week geleden.

Van der Moolen, dat zich nog een maandje AEX-fonds mag noemen, was de grootste stijger. Het beursbedrijf steeg 4,2 procent naar 5,21 euro, nadat branchegenoot LaBranche gunstige winstcijfers openbaarde. De koerssprong leverde slechts een beperkt herstel op van het koersverlies van de afgelopen twee weken. Van der Moolen toont daarmee nogmaals aan dat het aandeel vooral geschikt is voor meer speculatief ingestelde beleggers.

Fortis behaalde met een winst van 0,8 procent een plaatsje in de lijst van grote stijgers. De bankverzekeraar doet niet alleen afstand van de naam MeesPierson, zoals de Volkskrant vrijdag meldde, maar verkocht ook het resterende belang in Assurant. Het leverde de financiële groep een boekwinst op van 450 miljoen euro.

De grootste daler van de AEX was Akzo Nobel. Nadat het chemische bedrijf eerder deze week een boete kreeg uit Brussel, kreeg het aandeel vrijdag een somber advies te verwerken.

Volgens een analist van zakenbank Credit Suisse First Boston heeft Akzo Nobel maar weinig nieuwe medicijnen in de pijplijn. Bovendien loopt het bedrijf het risico minder marges te behalen op zijn verfproducten. Het resultaat: een koersdaling van 1,7 procent op 31,27 euro.

Meer over