Shell sluit gasdeal met Russen, oorlog of niet

Het Russische gasbedrijf Gazprom gaat samen met Europese partners waaronder Shell de noordelijke gaspijpleiding Nord Stream verdubbelen. De pijpleiding vervoert Russisch gas naar de Oostzeekust in Duitsland, en vanaf daar via bestaande leidingen naar Nederland en Denemarken.

Poetin zet zijn handtekening op een gaspijp. Beeld anp
Poetin zet zijn handtekening op een gaspijp.Beeld anp

Gasunie, dat in de bestaande leiding een belang heeft van 9 procent, is geen partner in het nieuwe project. Ze wisselt die rol met Shell, dat in het bestaande netwerk geen aandelen had. Deze keer neemt Gasunie niet deel omdat het bedrijf niet is benaderd.

Hoewel de politieke relatie met Rusland gespannen is, heeft de Nederlandse regering geen moeite met de uitbreiding van gaspijpleidingen met Rusland. Nord Stream past in de ambitie om van Nederland een 'gasrotonde' te maken als opslagplaats en handelspunt van (Oost-)Europees gas naar elders. In 2007 was dat voor Gasunie ook reden om aan het project deel te nemen.

De bestaande leiding is voor ruwweg de helft van Gazprom en voor het de rest van Eon en Wintershall (twee Duitse energiebedrijven), het Franse GDF Suez en Gasunie. In de verdubbeling gaat Eon opnieuw investeren, samen met energiebedrijf GDF Suez uit Oostenrijk en Shell. Andere Europese energiebedrijven mogen er desgewenst later bij aansluiten.

null Beeld
Beeld

Politiek gevoelig

Toen Nord Stream in 2011 in gebruik werd genomen, noemde premier Mark Rutte het project een Nederlands belang. 'In Nederland verdienen 66 duizend mensen hun geld direct of indirect in de gassector. En er is potentie voor groei. Alleen daarom al heeft Nederland de ambitie om hét gasknooppunt van Noordwest-Europa te blijven.'

De nieuwe pijpleiding ligt politiek gevoelig. Het project biedt Rusland nog meer ruimte Oekraïne als doorvoerland voor gas voor de Europese markt te omzeilen. Hoewel de politieke spanning tussen Rusland en de Europese Unie sterk is toegenomen, wijst minister Henk Kamp van Economische Zaken extra import van Russisch gas niet af, zei hij onlangs in de discussie over het langzaam dichtdraaien van de Groningse gaskraan. Voorlopig heeft Nederland relatief veel eigen aard-gas,zei hij; in elk geval veel meer dan Duitsland, dat nu al voor 30 procent afhankelijk is van Russisch gas. 'In de energiemix kan Russisch gas voor Nederland uiteindelijk een optie zijn'.

Voor Shell past de investering in het bedrijfsbeleid om de gasbelangen uit te breiden, zegt het bedrijf. 'Aardgas blijft een belangrijke rol spelen in de toekomstige energiemix van Europa. Nieuwe projecten zijn belangrijk om aan de toekomstige vraag te voldoen, temeer vanwege de dalende productie in Europa zelf.'

Meer over