Shell: ruim 15 jaar nodig voor olieboringen poolgebied

Shell verwacht pas in de jaren 30 van deze eeuw te kunnen beginnen met de oliewinning nabij Alaska, mede vanwege de goedkeuringen die de oliemaatschappij daarvoor nog nodig heeft. Dat heeft Marvin Odum, het hoofd van Shells olie- en gasproductie in Noord- en Zuid-Amerika, aan de Financial Times laten weten.

Een boorplatform van Shell. Beeld reuters
Een boorplatform van Shell.Beeld reuters

Shell wil deze zomer en volgend jaar proefboringen uitvoeren in de Chukchi Zee bij Alaska, nu het daarvoor de voorlopige goedkeuring binnen heeft van de Amerikaanse autoriteiten. Volgens Odum zijn die boringen van cruciaal belang voor de toekomst van de oliewinning bij Alaska, omdat alleen een grote vondst de investeringen rechtvaardigt die nodig zijn om met de productie te beginnen.

Milieuorganisaties hebben zware kritiek op de plannen van Shell in het poolgebied, waar volgens het bedrijf een groot deel van 's werelds onontgonnen olie- en gasvoorraden te vinden zijn. Twee weken geleden gingen honderden activisten in boten de Elliott Bay op, nabij de Amerikaanse stad Seattle, vanwaar een eerste olieboorplatform naar Alaska zal vertrekken. Volgens de oliemaatschappij zelf zijn de voorraden op de noordpool nodig om verzekerd te zijn van energievoorziening in de toekomst.

De vorige boorcampagne van Shell in de regio, in 2012, ging gepaard met veel problemen. Zo liep een van de boorschepen zware schade op nadat het op drift was geraakt en vast was gelopen op een eiland.

Greenpeace-activisten hebben een boorplatform van Shell beklommen uit protest tegen de boringen in het poolgebied. Beeld anp
Greenpeace-activisten hebben een boorplatform van Shell beklommen uit protest tegen de boringen in het poolgebied.Beeld anp
Meer over