Shell presenteert plannen voor Brent Spar

Shell heeft maandag in Londen zeven alternatieven voor de afbraak van het olieopslagvat Brent Spar gepresenteerd. Twee daarvan zijn afkomstig van het Noors-Nederlandse consortium Kvaerner Seaway Spar Alliance (KSSA)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het oorspronkelijke plan, afzinken in zee, zou 13 miljoen gulden hebben gekost. In 1995 werd Shell fel bekritiseerd vanwege dit voornemen. Onder druk van milieuorganisaties en de publieke opinie besloot de oliemaatschappij alternatieven te laten ontwikkelen. De Brent Spar drijft sindsdien in een Noors fjord.

Vorig jaar lagen er nog dertig alternatieven op tafel, in mei dit jaar elf. De zeven overgebleven plannen zijn in opdracht van Shell beoordeeld door de Noorse milieuorganisatie Det Norske Veritas (DNV).

Technisch gezien is volgens DNV alleen de duurste oplossing, van het Britse consortium Brown & Root Energy Services (BRES), acceptabel. BRES wil de Brent Spar naar Schotland verschepen, waar het aan land gesloopt moet worden. Maar deze oplossing zal volgens DNV veel schade aan het milieu veroorzaken, omdat het energieverbruik hoog is.

Bij voorstellen van het Noors-Nederlandse consortium Kvaerner Seaway Spar Alliance (KSSA) blijft de milieuschade wel beperkt, vooral doordat relatief weinig kooldioxide en andere schadelijke stoffen vrijkomen. KSSA, waar het Nederlandse ingenieursbureau Seaway Heavy Lifting deel van uitmaakt, wil de olietank in ringen snijden en deze gebruiken voor de aanleg van een viskwekerij. De bovenkant van het platform moet worden omgebouwd tot trainingscentrum aan land. Maar de uitvoering van deze operatie is volgens DNV technisch erg riskant.

J. Wijnhoven van Seaway Heavy Lifting noemt de conclusies van de DNV-studie 'een beetje raar'. Op het gebied van technische haalbaarheid zijn de onderlinge verschillen tussen de voorstellen 'minimaal'.

Meer over