Shell grijpt weer fors in vanwege lage olieprijs

Olie- en gasbedrijf Shell gaat de komende drie jaar voor 30 miljard dollar (22,5 miljard euro) aan bezittingen verkopen. Fusiepartner BG wordt daarbij voorlopig gespaard; de verkopen komen grotendeels uit huidige activiteiten van Shell, zegt topman Ben van Beurden dinsdag op een bijeenkomst waarin de toekomstige strategie van het concern werd toegelicht.

Bestuursvoorzitter van Shell Ben van Beurden eerder dit jaar. Beeld afp
Bestuursvoorzitter van Shell Ben van Beurden eerder dit jaar.Beeld afp

De verkopen zijn noodzakelijk om de winstgevendheid van het bedrijf op peil te houden en het traditioneel hoge dividend aan aandeelhouders uit te keren. Om de aandelenkoers op peil te houden, wordt tussen 2017 en 2010 ook voor minstens 25 miljard dollar aan eigen aandelen teruggekocht, aldus Van Beurden.

De afgelopen drie jaar werd al voor 20 miljard aan bezittingen verkocht. Ook werden de kosten en uitgaven bij Shell met 11 miljard dollar verlaagd, onder meer door 7.500 banen te schrappen en projecten uit- of af te stellen. Zo staakte Shell het speuren naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska en werd het gedwongen door de lage olieprijs te stoppen met het Carmon Creek project in Canada voor de winning van teerzandolie.

De boortoren waarmee Shell naar olie wilde gaan zoeken in Alaska. Beeld afp
De boortoren waarmee Shell naar olie wilde gaan zoeken in Alaska.Beeld afp

Twijfels over winstgevendheid

De topman liet herhaaldelijk weten dat de aangekondigde fusie met gasbedrijf BG Shell niet in gevaar komt door de structureel gedaalde olieprijs. Sommige analisten twijfelen nog steeds aan de winstgevendheid van die deal. Sinds de aankondiging is de beurskoers van Shell flink gedaald, mede overigens onder druk van de blijvend lage olieprijs.

Bij nader inzien levert de samenvoeging van de twee bedrijven meer synergievoordelen op dan aanvankelijk bedacht, stelt Shell. Het voordeel in 2018 wordt niet meer zoals aanvankelijk op 2,5 miljard berekend, maar op 3,5 miljard dollar. Met de mededeling lijkt het bedrijf vooral vertrouwen van analisten en beleggers te willen terugwinnen.

Het gefuseerde gasbedrijf wordt binnen Shell een nieuwe, op zichzelf staande organisatie die geleid zal worden door de Nederlander Maarten Wetselaar. Ook de Amerikaanse activiteiten in schaliegas, schalieolie en teerzandolie worden gecentraliseerd, onder meer om de gestaakte investeringen in Arctische oliewinning financieel af te ronden. In de derde pijler van het bedrijf worden de wereldwijde winningactiviteiten van olie en gas ondergebracht.

Lees ook:

Shell heeft vriend en vijand verrast door de zoektocht naar olie in de Chukchi Zee boven Alaska 'voor de voorzienbare toekomst' te staken. Waarom gooide Shell de handdoek in de ring?

Gedwongen door de lage olieprijs stopt Shell met het Carmon Creek project in Canada voor de winning van teerzandolie. De voorgenomen bouw van de productiefabriek is afgelast.

Als een topman elke keer de uitspraak moet doen dat een overname van een ander bedrijf doorgaat, is hij even verdacht als een voetbaltrainer die na elke nederlaag moet zeggen dat hij het seizoen afmaakt, aldus Peter de Waard in zijn column (+).

Slecht koopmanschap

Welke bezittingen in aanmerking komen voor verkoop wilde Van Beurden niet zeggen. 'Het zou slecht koopmanschap zijn om vooraf aan te kondigen wat in de etalage wordt gezet'. Maar het bedrijf heeft nog veel activiteiten waarvan de winstgevendheid niet wordt aangetast door een lage olieprijs, zei hij, waaronder lokaal opererende gasmaatschappijen. Dat ook verliesgevende activiteiten in Noord-Amerika op de schraplijst staan, wilde hij ontkennen noch bevestigen.

Nieuwe investeringen zullen de komende jaren in omvang worden teruggeschroefd en 'zeer selectief worden gekozen', zegt Shell. Dat gebeurt bij vrijwel alle olie- en gasbedrijven, zegt energieanalist van ABN Amro Hans van Cleef. Het risico op een tegenvallende opbrengst bij een lage olieprijs is simpelweg te groot.

'In deze lastige tijden is het doel voldoende geld in kas te krijgen en dividend voor de aandeelhouders veilig te stellen', zegt Van Cleef. 'Bij nationale energiebedrijven, waar zoals bij Petrobas (Brazilië) en Saudi Aramco de staat de hoofdaandeelhouder is, worden upstream activiteiten (het zoeken en winnen van olie en gas, red.) ook teruggeschroefd.'

Meer over