Shell doet alvast wat alcohol bij de benzine

Automobilisten die bij Shell tanken, krijgen vanaf 1 januari een beetje biobrandstof in hun tank. Van alle benzine die Shell volgend jaar in Nederland verkoopt, zal 2 procent bestaan uit een op alcohol gebaseerde brandstof....

Daarmee loopt marktleider Shell vooruit op de verplichting die staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) vanaf 1 januari 2007 aan alle oliemaatschappijen oplegt.

Vanwege Europese regelgeving moet alle brandstof die in de EU-lidstaten wordt verkocht, in 2005 voor 2 procent, en in 2010 voor 5,75 procent uit biobrandstof bestaan. Daarmee wil de EU de uitstoot van het broeikasgas CO2 afremmen.

Shell zal de biobrandstof, ETBE geheten, op het depot in Arnhem mengen met benzine, zegt een woordvoerder van de oliemaatschappij. Omdat vanuit Arnhem voornamelijk tankstations in het oosten van het land worden bevoorraad, gaat er meer biobrandstof bij de benzine in het oosten. ‘Maar gemiddeld zal er vanaf 1 januari in het hele land 2 procent biobrandstof worden bijgemengd’, zegt de woordvoerder.

De Rotterdamse oliemaatschappij Argos verkoopt vanaf begin november al biobrandstof bij zijn tankstations. Alle auto’s die in Nederland rondrijden, kunnen zonder problemen op de nieuwe brandstof rijden.

De benzineprijs zal door de bijmenging niet stijgen, verklaart Shell. Niettemin is de ETBE die wordt bijgemengd, nu nog duurder dan benzine. Over de biobrandstof hoeft echter geen accijns te worden betaald. Van Geel heeft daarvoor 70 miljoen euro beschikbaar gesteld. Shell verwacht dat in 2007, als de accijnsvrijstelling wegvalt, de prijzen wel zullen stijgen door de verplichte bijmenging.

Shell produceert de ETBE niet zelf, maar koopt die op de Europese markt. Waar de biobrandstof vandaan komt, wil Shell niet zeggen.

Brazilië is de grootste producent van alcohol. Veel biobrandstof die nu al in andere Europese landen zoals Zweden en Duitsland wordt verkocht, wordt evenwel in Frankrijk en Spanje uit onder meer suikerbieten en graan gemaakt.

Uiterlijk op 1 januari 2007, zal Shell ook biobrandstof bij de diesel mengen.

Meer over