SEP doet stroom in aanbieding

Binnen een maand zal het wereldrecord stroomverkopen worden gebroken. De SEP, de Samenwerkende Elektriciteitsbedrijven, bieden 1500 megawatt aan stroom te koop aan, ruwweg 15 procent van het totale Nederlandse verbruik....

Deze geweldige hoeveelheid te verkopen energie zal de SEP echter niets opleveren. Integendeel, de 'koper' zal geld toe willen. Hoeveel is niet bekend, al heeft minister Jorritsma van Economische Zaken vorig jaar in de Tweede Kamer wel een indicatie gegeven: de SEP zal tussen de 3 en 20 miljard gulden moeten betalen.

De SEP hoopt de hele transactie al in november rond te hebben. De stroom en het gas zullen in een tenderprocedure, die wordt uitgevoerd door zakenbank Merrill Lynch, worden verkocht.

Voor de SEP is de verkoop onderdeel van zijn eigen liquidatie. Eind volgend jaar moet de organisatie zijn opgeheven, want dat is in de nieuwe Elektriciteitswet geregeld. In het verleden was de SEP de partij die grote internationale transacties deed voor de gezamenlijke elektriciteitsbedrijven. In die kwaliteit sloot de SEP ettelijke grote contracten af.

Die contracten hebben bij de privatisering van de elektriciteitsmarkt faam gemaakt onder de naam 'bakstenen'. Het zijn alle contracten die te duur zijn afgesloten, en waarvan lange tijd onduidelijk was wie de kosten zou moeten dragen. Toen UNA en EZH onlangs werden verkocht, moesten grote bedragen worden gereserveerd om bij te dragen in deze kosten. Zo hebben de oud-aandeelhouders van UNA 1,9 miljard klaarliggen.

Het gaat om drie stroomcontracten, die indertijd werden afgesloten toen Nederland definitief besloot geen nieuwe kerncentrales meer te bouwen. Het gaat om 600 megawatt van Electricité de France tot 2002 en 750 megawatt tot 2009; PreussenElektra levert 300 megawatt tot 2005 en VEW, ook Duits, 600 megawatt tot 2003. Maar de prijs die SEP voor de stroom moet betalen, ligt aanzienlijk hoger dan de huidige marktprijs. Het gascontract dat wordt verkocht, heeft hetzelfde nadeel: de prijs is veel hoger dan op dit moment op de markt wordt betaald.

SEP-woordvoerder G. Jansen heeft wel enig idee wie de kopers zouden kunnen zijn. Het zal gaan om bedrijven in de energiesector, bijvoorbeeld oliemaatschappijen. Maar er kunnen ook bedrijven bij zitten die een strategische positie op de Nederlandse markt willen opbouwen. 'Bedrijven bijvoorbeeld die er nog niet in zijn geslaagd een Nederlands elektriciteitsbedrijf te kopen. Die kunnen op deze manier de markt op komen, en krijgen dan de tijd om te onderzoeken of ze een centrale willen bouwen.'

Het is ook mogelijk dat de koper de stroom uiteindelijk zal slijten in het buitenland.

Meer over