WINNAAR & VERLIEZEREric Idema & Martijn Rozenboom

Seksman die de KNVB versloeg, modeman die onzekerheid sticht

EDC-directeur Eric Idema met een deel van zijn assortiment. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
EDC-directeur Eric Idema met een deel van zijn assortiment.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Winnaar: Eric Idema, EasyToys

Niet veel mensen krijgen de KNVB klein. De critici die om verschillende redenen Frank de Boer een bizarre keuze als bondscoach vonden (‘te saai’, ‘te weinig persoonlijkheid’, ‘te wit’, ‘te vaak verliezer’) beten deze week in het stof. Maar Eric Idema, de bon-­vivant van de online sekswinkels EasyToys, BDSMstore en Sexshop, trok in de strijd met de voetbalbond wel aan het langste eind. De spelers van FC Emmen mogen voetballen met de naam van zijn site op hun shirt. Als kinderen hun ouders vragen wat ­EasyToys eigenlijk is, moeten ze zelf wat verzinnen: ‘dildo’s voor het ringgooien.’

Idema heeft een groot distributiebedrijf in Veendam waar zelfs rondleidingen worden gegeven. Vorig jaar sloeg hij een enorme slag met de overname van Beate Uhse. En dat was achteraf goed ge­timed, want door de coronacrisis is de omzet van online seksspulletjes geëxplodeerd.

Er komt 4.000 vierkante meter extra opslagruimte bij in Veendam. Vorig jaar steeg de omzet al met 50 procent tot 33,4 miljoen euro en dit jaar zal die verdubbelen. ‘Er wordt 24/7 door drie ploegen non-stop gewerkt in ons magazijn in Veendam’, zei hij onlangs. Nu zijn site op het shirt van FC Emmen pronkt, zullen de afzet van sekspoppen en siliconen vrouwen van 1.000 euro per stuk de deur uitvliegen. Mensen moeten immers iets doen met hun geld nu ander vertier niet mogelijk is.

Verliezer: Martijn Rozenboom, Nxt Groep

Je zou maar in een winkel werken van Claudia Sträter of Expresso. De modezaken zijn in deze onzekere tijd speelbal van bedrijfsspeculanten, die ze verhandelen zoals vissers doen met tonnetjes haring.

Drie weken geleden kocht ‘bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom via zijn vehikel Nxt Mode de winkelketens van de failliete FNG Group onder het mom van een doorstart. ­Afgelopen week verkocht hij een deel alweer aan de Van Uffelen Group, alsof de ­ketens van de dokter werden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Wat Van Uffelen – die eerder winkels van Houtbrox, Piet Zoomers en het familiebedrijf Hamberg Mode als kralen aan zijn ketting reeg – er nu weer mee van plan is, blijft voorlopig in het ongewisse. Het is de bedoeling dat zo’n 30 van de 65 winkels open blijven. In NRC werd Rozenboom enkele weken geleden afgeschilderd als , iemand die ‘liever amputeert dan geneest’. Een bedrijvenslager in plaats van bedrijvendokter.

Er werden zelfs twijfels geuit of de curator van FNG Group – waar naast Claudia Sträter en Expresso ook Miss Etam, Steps en Promiss bij hoorden – hem wel die doorstart had moeten gunnen. Eerder kocht hij Op=Op-voordeelmarkten over om ze vlak daarna te sluiten: 1.400 mensen op straat. Hij haalde zijn geld terug met het verkopen van de voorraden. Met Rozenboom doorstarten betekent meer onzekerheid.

Meer over