Schuldeisers kopen Van Gansewinkel

De Amerikaanse investeringsmaatschappijen VCV en KKR stoten het verlieslijdende afvalbedrijf Van Gansewinkel af. Den Haag maakt zich intussen druk over de werkwijze van de 'sprinkhanen'.

De fabriek van Van Gansewinkel in Eindhoven. Beeld Marcel van den Bergh
De fabriek van Van Gansewinkel in Eindhoven.Beeld Marcel van den Bergh

Het verlieslijdende afvalbedrijf Van Gansewinkel wordt afgestoten door de huidige eigenaren, de Amerikaanse investeringsmaatschappijen VCV en KKR. De twee private-equitybedrijven dragen hun aandelenpakket over aan de schuldeisers.

Het bedrijf met 5.500 werknemers komt daardoor in handen van vijftig grote en kleine bedrijven, banken en investeerders waarvan Van Gansewinkel de namen niet wil noemen.

Of de durfinvesteerders per saldo winst of verlies hebben gemaakt met het opkopen en afstoten van het bedrijf, is onduidelijk. In 2007 werd 2,2 miljard euro betaald voor de onderneming, samen met AVR- afvalovens. Daarvan werd destijds 1,8 miljard als schuld in de boeken van het nieuwe bedrijf gezet.

Doel van de opkopers was om Van Gansewinkel na enkele jaren met winst door te verkopen op de beurs. Door de slechte marktomstandigheden ging dat niet door. Twee jaar geleden werd AVR voor 944 miljoen apart verkocht. Na de jongste overeenkomst met de schuldeisers resteert een brutoschuld van 320 miljoen, aldus het bedrijf.

Op de goodwill van Van Gansewinkel werd vorig jaar al bijna een half miljard euro afgeschreven. In de huidige overeenkomst zien de schuldeisers ook nog eens af van 60 procent van hun vorderingen. 'Een belangrijke voorwaarde voor de realisatie van het bedrijfsplan en investeringen voor de komende vijf jaar', zegt het bedrijf.

Sinds de overname in 2007 is de markt voor afvalverwerking verslechterd. De economische groei stagneerde na de bankencrisis, waardoor ook de hoeveelheid afval daalde. De Nederlandse afvalsector heeft overcapaciteit, waardoor bijvoorbeeld afval moet worden geïmporteerd uit Engeland, Italië en Ierland om de verbrandingsinstallaties draaiend te houden.

Schuldpapieren

Vorig jaar nam de omzet af met ruim 38 miljoen euro naar 962 miljoen en werd eenvijfde minder resultaat geboekt. Naar verluidt zocht Van Gansewinkel vergeefs naar een nieuwe eigenaar totdat de nood te hoog werd en de huidige constructie met schuldeisers werd bedacht.

Algemeen directeur Marc Zwaaneveld vindt niet dat Van Gansewinkel in de steek is gelaten door zijn twee Amerikaanse eigenaren, zegt hij in Het Financieel Dagblad. 'Integendeel. Zowel schuldeisers als aandeelhouders hebben hun verantwoordelijkheid genomen. Daar wil ik mijn waardering voor uitspreken.'

Onder de schuldeisers zouden Alcentra zijn, een onderdeel van de Amerikaanse bank BNY Mellon, en GSO, een onderdeel van private-equitybedrijf Blackstone, maar dat wil de directeur niet bevestigen. De komende maanden kan volgens hem nog steeds worden gehandeld in schuldpapieren. 'Schuldposities kunnen tot het afronden van de deal nog veranderen. Vandaag zijn er nog zo'n vijftig schuldeisers, maar dat aantal kan tot het eind van de zomer nog wijzigen.'

In juni 2013 kocht het bedrijf Cheung Kong van de Chinese multimiljardair Li Ka-shing de twee afval-ovens van AVR die onderdeel waren van Van Gansewinkel.

Voor het conglomeraat uit Hongkong was het een van de vele investeringen in Nederland na de drogisterijen Kruidvat, Trekpleister en Ici Paris XL en de Rotterdamse containerterminal ECT. In hetzelfde jaar kocht Cheung Kong ook het Nieuw-Zeelandse afval-bedrijf EnviroWaste.

Meer over