Schotten verklaren hypotheekbanken de oorlog

Bank of Scotland (BoS), de straatvechter onder de Britse banken, verklaart Nederlandse hypotheekverschaffers zeer binnenkort de oorlog, door telefonisch en via Internet goedkope hypotheken aan de man te gaan brengen....

Aanstaande donderdag zal de bank de details van de plannen voor de Nederlandse operatie bekend maken. Maandag wilde een woordvoerder niet meer zeggen dan dat de activiteiten zeer spoedig van start zullen gaan. Of de bank naast de hypotheekverschaffing ook nog op andere bancaire terreinen actief wordt, wilde de woordvoerder niet zeggen.

Bank of Scotland stapte eind augustus op zeer agressieve wijze in de Ierse hypotheekmarkt, die sindsdien tot vreugde van de Ierse leners in een slagveld is veranderd. Terwijl het gemiddelde standaardtarief voor flexibele hypotheken - hypotheken waarvan de rente maandelijks wordt aangepast - op dat moment 5,25 procent bedroeg, bood de Schotse bank een tarief van 3,99. Dat is inmiddels verder verlaagd naar 3,69 procent. Inmiddels veroverde Bank of Scotland al 7 procent van de Ierse hypotheekmarkt.

In Ierland verkoopt BoS alleen telefonisch hypotheken, via Bank of Scotland Mortgages Direct.

De aanval van de bank was vooral succesvol dankzij de hoge winstmarges die de Ierse banken op hun leningen hanteerden. Inmiddels zijn de Ieren noodgedwongen omlaag gegaan met hun rentetarieven. In Ierland verkoopt de bank maar één soort hypotheek, de variabele. Huizenleningen met een vaste rente zijn er bij BoS niet verkrijgbaar. Deze hypotheekvorm is in Groot-Brittannië, anders dan in Nederland, ook helemaal niet populair.

Hoewel de winstmarges van Nederlandse banken minder hoog zijn dan die in Ierland, is BoS ervan overtuigd dat het tegen relatief lage investeringen een redelijk marktaandeel kan veroveren. Het verkopen van hypotheken via Internet is voor de bank een noviteit. Zelfs in Schotland is dat nog niet mogelijk. Wel kan via Internet, na het invullen van een vragenlijst, binnen 24 uur een 'voorlopig akkoord' voor het verkrijgen van een hypotheek worden verkregen.

Het is onduidelijk welke soort hypotheken BoS in Nederland gaat verkopen, en of de bank net als in Ierland de kosten van het oversluiten van een hypotheek gaat subsidiëren. Ierse leners die bij BoS een nieuwe hypotheek afsluiten, krijgen zeventienhonderd gulden als tegemoetkoming in de kosten die zijn gemoeid met het beëindigen van hun oude hypotheek.

Bank of Scotland is de oudste bank van Schotland (uit 1695). Recentelijk kwam BoS in het nieuws na het uitbrengen van een vijandig miljardenbod op de Engelse bank NatWest. Begin dit jaar sloot BoS een overeenkomst met de Amerikaanse televisiedominee Pat Robertson, om in de VS samen een direct banking-poot op te zetten.

Het akkoord moest worden ontbonden nadat Robertson op televisie had verklaard dat Schotland dreigde terug te vallen 'in duistere tijden', vooral vanwege het hoge percentage homoseksuelen ter plaatse. Die uitspraken leidden tot een storm van verontwaardiging in Schotland en dwongen Bank of Scotland ertoe van verdere samenwerking met de dominee af te zien.

Meer over