Schiphol

'Dat ziet er niet goed uit', zegt het meisje van de Holidayland-balie. 'De last-minutes naar Spanje zitten tjokvol. Geen charter die een stoel over heeft.'..

tekst Ben Haveman fotografie Marcel van den Bergh

'Da's goed balen', zegt de rugzakker. 'Vannacht ging er nog een vlucht weg voor 300 gulden. Heb ik gehoord van een vriend. Dus ik denk: lekker goedkoop, gaan we ook doen.' 'We zijn al van vanochtend half tien op Schiphol bezig', zegt de rugzakster. 'Shit, shit, shit.'

Hij: 'Dikke shit.'

Het loopt tegen enen. Ja, de klm heeft nog plek. Maar vanavond pas; kwart voor tien vertrekken. Moet een dikke 800 piek p.p. kosten. Dikke shit.

Hij: 'Klopt niks van die last-minute-reizen. Moet je zeker drie weken van tevoren bestellen. In plaats van goedkoper, worden ze alleen maar duurder, als ik het zo bekijk.'

'Kaaj-el-em', zingt een garnalenstem door de intercom; 'Zo spoedig mooglúk...'

Run op vliegvakanties, in de trein is het gangpad dichtgemetseld met bagage. Zul je net zien dat de intercity's tussen Amersfoort en Schiphol zijn uitgevallen; wegens werkzaamheden. En tussen Leiden en Hoofddorp is spoorstremming opgetreden. Wat rennen die mensen daar op het perron? Zou er wat gebeurd zijn? Kijk die mevrouw huilt. Jongens pas op je spullen, laat je tas niet afpakken. Nee je mag nou geen hamburger, daar staat een rij van hier tot Tokio. En goed m'n hand vasthouden, zeg ik je. Hadden we hier niet beter geld kunnen wisselen?

Gepiep van kofferwieltjes. Langs een haag van funshoppers tijgert de influx met bezwete gezichten op de vertrekhal af, smorend in een kolk van wriemelend protoplasma. Here we are, bijeengedreven als vee, op basis van vrijwilligheid: dit is ons loon van een jaar hard werken. 'Kaaj-el-em... zo spoedig mooglúk...' Athene vertraagd, Alican te vertraagd, Rome vertraagd, Preveza vertraagd, Barcelona vertraagd. De ruggen in balierijen vier staan tegen die van vijf. Er is menig cowboyhoedje gesignaleerd. Ook een Oranje-T-shirt met de tekst Pitbull 8. Er gaat geklapt worden bij de landing.

'Hoe moet ik die surfplanken dan inchecken?'

'Valt jou ook op dat Hollandse stewardessen vaak van die dikke benen hebben?'

'Ik heb je nog zó gezegd: hou je paspoort apart.'

'Drie kwartier overstaptijd? En als nou het toestel naar Havana al weg is, zorgt Air France in Parijs dan...'

'Nou waarschuw ik niet meer. Plassen doe je straks maar.'

'Meid, vanaf Bombay alleen maar winden laten en boeren.'

'Niet als handbagage? Ik vlieg altijd met Olympic, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.'

'Als je nog eens spuit, gaat dat waterpistool níet mee!'

'Kaaj-el-em... zo spoedig mooglúk!'

Op een bankje dutten twee gestalten, jas over het hoofd. En bij Iberia wacht administratief medewerker Gerard Braspenning op zijn mooie dochter, weekendtas in de hand. Er steekt een hondenkopje uit de tas. Van het merk Jack Russell. Dit is Bo. Van Bo Derek. Mag zó mee van Iberia: op schoot. En als Bo moet plassen? Bo plast niet in het vliegtuig. Ze houdt het wel tot de camping. Bo heeft een pilletje gehad. Haar baasje draagt een korte broek boven de knie. Benen als briefpapier zo blank en zo hoort het.

Zomer op Schiphol. Buiten hoost het, in twee uur zal de luchthaven een piek van twaalfduizend passagiers verwerken.

Meer over