Schikking voor Van der Moolen

Van der Moolen betaalt een boete van 57,7 miljoen dollar in een schikking met de Amerikaanse beursautoriteiten. Het handelsbedrijf wordt verdacht van illegale handelspraktijken, waarvan beleggers die via Van der Moolen aandelen kochten en verkochten, de dupe waren....

Van der Moolen benadrukte dinsdag dat de schikking geen schuldbekentenis is. De overeenkomst is gesloten 'met als enig doel de disciplinaire procedure af te ronden (..) zonder schuld te bekennen of te ontkennen', aldus het effectenhuis.

Naast Van der Moolen hebben nog vier andere handelsbedrijven de zaak geschikt. In totaal gaat het om een bedrag van 242 miljoen dollar. 154 Miljoen dollar gaat naar gedupeerde beleggers. De rest is een boete. Het bedrag dat de Amsterdamse handelaar moet betalen, is aan de bovengrens van de eigen verwachting.

Van der Moolen moet om het bedrag aan de beurs te betalen nog eens 2,7 miljoen dollar opzij zetten. Vorig jaar reserveerde de onderneming al 55 miljoen dollar om de zaak af te kopen. Daardoor belandde Van der Moolen voor het eerst sinds jaren in de rode cijfers. Het effectenhuis kon vorig jaar niet het maximale bedrag reserveren. In dat geval had de handelaar een achtergestelde lening van 180 miljoen dollar versneld moeten aflossen.

Ondanks de schikking is Van der Moolen nog niet helemaal van de kwestie af. Begin deze maand bleek dat de beursautoriteiten ook individuele handelaren van de onderneming onder de loep nemen.

Van der Moolen is een specialist op de beurs van New York. Deze brengt vraag en aanbod bijeen in de fondsen die hem zijn toegewezen. De aandelen van onder meer Walt Disney, Pfizer en Hewlett-Packard vallen onder handelaren van Van der Moolen.

Een specialist neemt soms zelf posities in, als er geen tegenpartij voorhanden is. De New Yorkse beurs verdenkt de handelshuizen van 'interpositionering'. De specialist treedt daarbij op, op een moment dat er zowel vragers als aanbieders voor een fonds in de markt zijn. Zo ontvangt de specialist ten onrechte een vergoeding.

Bij Van der Moolen Specialists USA, een 75-procents dochter van het AEX-fonds Van der Moolen, is een relatief groot deel van het totale misbruik geconstateerd. Het effectenhuis doet ongeveer 12 procent van de handel op Wall Street, maar wordt verantwoordelijk gesteld voor een kwart van de schade.

Deze illegale praktijken vergroten de roep om hervorming van het handelssysteem. Grote beleggers dringen er al enige tijd op aan het huidige systeem met specialisten te vervangen door schermenhandel.

Meer over