Schäuble in bondsdag, Dijsselbloem niet in tweede kamer

Peter de Waard
Schäuble en Dijsselbloem Beeld Reuters, anp
Schäuble en DijsselbloemBeeld Reuters, anp

De winnaar

Een fluwelen aftocht werd zijn vertrek in deze krant genoemd. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die wel de onderkoning van Europa wordt genoemd, moet een stapje terugdoen.

Hij komt niet terug in het nieuwe kabinet van Angela Merkel. Maar Schäuble zal de politiek niet verlaten. Hij heeft op 75-jarige leeftijd nog voldoende vuurkracht om voorzitter van de Duitse Bondsdag te worden. En dat valt te prijzen.

Wolfgang Schäuble, Minister van Financiën, 'Fluwelen aftocht' Beeld reuters
Wolfgang Schäuble, Minister van Financiën, 'Fluwelen aftocht'Beeld reuters

Hij kiest niet zoals de 73-jarige voormalige bondskanselier Gerhard Schröder voor een lucratief baantje bij een Russisch olieconcern die op de sanctielijst van de Europese Unie staat, zodat hij nog even zijn zakken kan vullen. Hij zal in de Bondsdag de zware taak krijgen de steun voor de Jamaica-coalitie, zoals de nieuwe regering van CDU, FDP en Grünen wordt genoemd, in goede banen te leiden.

Acht jaar is hij minister van Financiën geweest en daarin heeft hij het begrotingstekort omgezet in een overschot en Griekenland in het gareel gekregen. Dat heeft hem niet alleen lof opgeleverd. Duitsland had meer moeten doen om de eigen economie te stimuleren en had Griekenland niet zo mogen afknijpen. Niettemin noemde IMF-directeur Christine Lagarde 'haar vriend Wolfgang' deze week 'een gigant'. En een met verantwoordelijkheidsbesef, gezien het feit dat hij weer terugkeert van waar hij ooit begon.

De verliezer

Een voetballer kan best een contract tekenen bij een club en dan de boel in de steek laten omdat een andere club hem een beter contract aanbiedt.

Maar politici kunnen zich dat niet permitteren. Wie zich op de kieslijst laat zetten en daarna verklaart eigenlijk weinig zin meer te hebben in het parlementaire leven, belazert de kiezers veel meer dan degene die niet alle verkiezingsbeloftes nakomt.

Jeroen Dijsselbloem heeft best een applausje verdiend, zoals een briefschrijver gisteren stelde. Hij heeft het zonder meer als minister en Eurogroep-voorzitter goed gedaan. Zeven jaar na de eurocrisis is de Muntunie ondanks alle onheilstijdingen van economen, nog intact. En ook de gaten in schatkist zijn door hem gedicht. Rutte zou zo met hem verder willen.

Jeroen Dijsselbloem, Minister van Financiën, 'Pijnlijke afgang' Beeld anp
Jeroen Dijsselbloem, Minister van Financiën, 'Pijnlijke afgang'Beeld anp

Maar hij is van de PvdA. En de nieuwe minister moet nu eenmaal een CDA'er (Pieter Omtzigt zal geen neen zeggen, Jan-Kees de Jager wil misschien nog een keer) worden.

Dijsselbloem zou in de rol van wijze staatsman een schitterende aanwinst zijn geweest voor de Tweede Kamer. Hij zou een verademing geweest zijn tussen de populistische schreeuwlelijken. Nu is het een pijnlijke afgang door de zijdeur geworden met een applausje van een Volkskrant-lezer, terwijl hij een afscheid à la Arjen Robben in een vol stadion had moeten krijgen.

Meer over