SBC zorgt met koop Ameritech voor nieuwe megadeal VS

De Verenigde Staten maken weer een grote overname op telecomgebied mee. Ditmaal is het SBC dat Ameritech overneemt. De transactie vindt plaats via een aandelenruil ter waarde van 61 miljard dollar, zo heeft SBC maandag laten weten....

Reuter, KRF

NEW YORK

Het is de grootste overname in de Amerikaanse telecommunicatie tot nu toe, die de bundeling van WorldCom en MCI, met een waarde van 37 miljard dollar, ruimschoots overtreft.

Deze transactie is overigens nog niet rond. Vorige week liet concurrent GTE weten naar de rechter te zullen gaan om de fusie tegen te houden.

De aankoop van Ameritech is niet alleen de grootste in de Amerikaanse telecomsector, het is ook de op een na grootste in de gehele Amerikaanse industrie. Alleen de aankoop van verzekeraar Travelers door de bank Citicorp voor 72,6 miljard dollar is groter.

SBC wordt met de inlijving van Ameritech veruit de grootste lokale telefoonmaatschappij in de VS. De omzet zal ruim 40 miljard dollar bedragen en het aantal aansluitingen meer dan 57 miljoen. Het net beslaat dertien Amerikaanse staten.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal speculeerde maandag al op de overname. Volgens die krant krijgt SBC-bestuursvoorzitter Edward E. Whitacre de leiding van het nieuwe concern. Topman Richard Notebaert van Ameritech zou opstappen met een gouden handdruk van zeker drie keer zijn jaarsalaris, dat een miljoen dollar bedraagt, en een fors aantal aandelen.

SBC kocht vorig jaar Pacific Telesis voor 16,5 miljard dollar. De onderneming is verder bezig met de afronding van de overneming van Southern New England Telecommunications. Die kostte 5 miljard dollar. Met de koop van Ameritech zitten er weer drie van de zogenoemde Baby-Bells bij elkaar. Deze kleinere telefoonmaatschappijen ontstonden in 1984, toen het concern AT & T zich op grond van de antimonopoliewetgeving in zeven onderdelen moest splitsen.

Meer over