Saudische jumbo botst op Iljoesjin Rond 350 doden bij luchtramp in India India beleeft zijn grootste luchtramp

Een jumbojet uit Saudi-Arabië is 80 kilometer ten westen van de Indiase hoofdstad New Delhi in botsing gekomen met een vliegtuig uit Kazachstan....

AFP, AP, Reuter

NEW DELHI

De Saudische jumbo was bij het vallen van de avond vertrokken van het Indira Gandhi-vliegveld bij New Delhi en was nog aan het opstijgen toen het zeven minuten later in botsing kwam met het vliegtuig uit Kazachstan, dat de landing had ingezet. De gezagvoerder van Saudi Airways had van de verkeerstoren toestemming gekregen om te stijgen tot een hoogte van 4400 meter, de Iljoesjin mocht dalen tot 4550 meter.

Waardoor beide vliegtuigen op elkaar zijn gebotst was gisteravond nog een raadsel. Het was helder weer en de apparatuur in de verkeerstoren functioneerde volgens de luchthavendirectie normaal. Sommige luchtvaartdeskundigen vermoeden dat er iets mankeerde aan de hoogtemeter van een van beide vliegtuigen.

Eén Indiase expert acht het mogelijk dat de Kazachse gezagvoerder de in het Engels gegeven instructies van de verkeerstoren niet goed heeft begrepen; volgens hem lag de Iljoesjin niet helemaal op de juiste koers. De Saudische jumbo was veertien jaar oud.

De Indiase regering laat een onderzoek instellen naar de toedracht van de ramp. De Saudische luchtvaartmaatschappij heeft een eigen onderzoeksteam naar India gestuurd. De 'zwarte dozen' met vluchtgegevens waren gisteravond nog niet gevonden.

Een Indiase ooggetuige meldde telefonisch dat hij had gezien hoe grote vuurballen drie tot vier kilometer van zijn huis neerkwamen in de mosterdvelden. 'De hele hemel was rood gekleurd', vertelde hij. Ook een piloot van de Amerikaanse luchtmacht, die met een C-141 vrachtvliegtuig onderweg was van New Delhi naar Islamabad, zag 'twee vuurballen die zich van elkaar af leken te bewegen, en die vervolgens naar beneden kwamen en op de grond verder brandden'.

Mensen uit de omgeving van Charkhi Dadri, de stad in de buurt waarvan beide vliegtuigen op elkaar botsten, meldden dat de wrakstukken zich hadden verspreid over een afstand van tien kilometer. Voor zover bekend zijn op de grond geen doden gevallen.

De eerste reddingsploegen die ter plaatse arriveerden troffen volgens het Indiase persbureau PTI nog drie personen in leven aan, maar voordat ze in het ziekenhuis arriveerden waren die al overleden. In de loop van de avond wisten de reddingswerkers 275 doden te bergen.

De meeste passagiers van de Saudische jumbo waren Indiërs en Nepalezen, die op weg waren naar Saudi-Arabië. Volgens PTI waren de meesten gastarbeiders met hun gezinnen, die naar Saudi-Arabië terugkeerden nadat ze het hindoefeest Diwali bij hun familie hadden gevierd. Er zouden ook twee Amerikanen en één Brit aan boord zijn geweest.

De Kazachse Iljoesjin was op een chartervlucht met Kirgizische passagiers, die hadden geboekt voor een 'winkelreisje' naar New Delhi. Dit soort uitstapjes is heel populair in de voormalige Sovjet-republieken, waar kooplustigen de kans aangrijpen om enkele dagen lang inkopen te gaan doen in een grote stad in het buitenland.

Met een luchtvloot van 109 toestellen, die 12,5 miljoen passagiers per jaar vervoeren, is Saudi Arabian Airlines de grootste luchtvaartmaatschappij van het Midden-Oosten. Het staatsbedrijf draait echter al meer dan tien jaar met verlies - vooral op de binnenlandse vluchten, waarop ze het monopolie heeft - en staat op de nominatie om te worden geprivatiseerd. In 1980 werd de maatschappij ook al getroffen door een luchtramp, toen een Lockheed Tristar vlak na vertrek van het vliegveld van Riyad in brand vloog; alle 301 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Een botsing tussen vliegtuigen in de lucht komt betrekkelijk zelden voor. De ramp van gisteren is de grootste luchtramp van dit soort en de grootste luchtramp die India ooit heeft gekend. De ramp met het grootste dodental aller tijden is evenwel de botsing op de grond tussen een jumbo van de KLM en een jumbo van PanAm, waarbij in maart 1977 op het vliegveld van Tenerife 562 mensen om het leven zijn gekomen.

Meer over