SAP neergesabeld na tegenvallers in eerste halfjaar

Het Duitse softwarebedrijf SAP had het vrijdag flink te verduren op de Duitse effectenbeurs nadat het voorlopige halfjaarcijfers bekendmaakte die verraadden dat de kosten nog sneller stijgen dan de inkomsten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De tegenvallers bij 's werelds grootste automatiseerder van bedrijfsprocessen vonden ook hun weerslag op de beurskoersen van veel kleinere concurrenten als het Nederlandse Baan. Al waren analisten er snel bij met relativerende opmerkingen dat SAP kampte met specifieke problemen die niet golden voor anderen.

De belangrijkste reden dat SAP's kosten stegen met 66 procent tegenover een omzetstijging van 60 procent, waren de sterk gestegen personeelskosten. Het Duitse bedrijf wil dit jaar vijfduizend medewerkers aannemen zodat het totaal uitkomt op achttienduizend.

Al die mensen moeten worden geworven in een krappe arbeidsmarkt en dan moeten zij ook nog worden opgeleid voor ze aan de slag kunnen, zegt analist C. Bos van ING Barings. De reden dat het bedrijf zoveel mensen aanneemt wordt mede veroorzaakt door zijn ambities om te groeien in de arbeidsintensieve dienstentak van het bedrijf. SAP heeft mensen nodig die zijn software kunnen installeren, zodat het concern niet te afhankelijk wordt van wederverkopers.

Kleinere producenten als Baan streven ernaar om diensten zoveel mogelijk buiten hun productenpakket te houden. Bij beide bedrijven is momenteel eenderde van de omzet afksomstig uit diensten. De rest komt uit het kernbedrijf van softwarelicenties.

Omdat SAP zo groot is in Duitsland en Amerika waar salarissen relatief hoog zijn, stijgen de personeelskosten nog sneller dan ze toch al zouden doen. Bovendien heeft het bedrijf in het tweede kwartaal een optieplan geïntroduceerd dat geheel uit eigen zak wordt betaald, en niet door de overige aandeelhouders zoals gebruikelijk is met winstverwaterende optieplannen.

Het voordeel van zo'n zelfbetaald optieplan is dat medewerkers over de hele wereld kunnen meedoen, en niet slechts de Duitse, waar SAP een beursnotering heeft. Het nadeel is wederom hogere kosten, zodat dat de onbelaste winstgroei beperkt bleef tot 40 procent in plaats van 46 procent als het optieprogramma niet was uitgegeven.

SAP moet wel opties geven, omdat het anders grote problemen zou hebben bij het werven van personeel. Vooral in de VS eisen werknemers in de computerbranche opties, een erfenis uit het verleden toen startende ondernemingen geen hoge salarissen konden bieden.

Voor het gehele jaar houdt de raad van bestuur vast aan zijn verwachting dat de onbelaste winst zal stijgen met 30 tot 35 procent. Dat is aan de voorzichtige kant, en analist Bos verklaart dit met de verwachting dat SAP als eerste zal worden getroffen door een teruglopende vraag naar zijn producten in verband met het milleniumprobleem. Veel bedrijven willen de omvangrijke implementaties van SAP-software hebben afgerond voor de nieuwe eeuw begint. Kleinere softwareproducenten met kleinere klanten, zoals Baan, hebben minder implementatietijd nodig en krijgen pas later met de ordervertraging te maken.

En dan wacht er nog een tegenvallertje in het tweede halfjaar wanneer SAP een beursnotering in New York krijgt. De onderneming zal dan Amerikaanse boekhoudprincipes moeten hanteren - die Baan enkele maanden geleden ook al opbraken - waardoor de winst met zo'n 5 procent zal dalen.

Het goede nieuws dat blijkt uit de SAP-cijfers is dat de omzetgroei in het eerste halfjaar voorlopig nog niet is afgezwakt, en daar doet de hele sector zijn voordeel mee. Dat nam niet weg dat de beurskoers van SAP 45 mark, of 3,9 procent, lager eindigde op 980 mark. Bij de opening was dat nog 10 procent.

Meer over