SAP geeft technologiesector een zet

AMSTERDAM (ANP-AFX) - De aandelen van technologiebedrijven waren woensdag in trek op de effectenbeurzen in Europa. Goede vooruitzichten van de Duitse softwaremaker SAP straalden af op de sector.

Een piek in het vertrouwen van Duitse ondernemers zorgde ervoor dat de stemming ook over een breder front goed was.

De Ifo-index die het ondernemersvertrouwen in de Duitse economie aangeeft, heeft zijn hoogste stand in vijf jaar tijd bereikt. Dat nieuws werd met gejuich ontvangen door de beleggers, die de graadmeter van Europa's grootste economie altijd scherp in de gaten houden.

De positieve sfeer op de financiële markten leverde de AEX-index in Amsterdam een winst op van 1,2 procent. Het koersgemiddelde van de hoofdfondsen steeg met 4,95 punten tot een slotstand van 436,46 punten. De MidKap-index noteerde een plus van 1,4 procent en sloot daardoor op 542,00 punten.

In Londen steeg de FTSE-100 met 1,3 procent, terwijl de CAC-40 in Parijs 0,9 procent won. Dankzij de goede berichten uit eigen land noteerde de DAX-index in Frankfurt een plus van 1,7 procent. Alle indices wisten hun winsten in het laatste halfuur nog aardig uit te breiden.

De onbetwiste leider in de Duitse graadmeter was het aandeel van SAP, dat een koerswinst van 10,7 procent kon bijschrijven. Het softwarebedrijf presenteerde woensdag resultaten die de verwachtingen van analisten overtroffen. Bovendien meldde SAP dit jaar meer inkomsten te verwachten uit licenties.

Bedrijvennieuws

Op Beursplein 5 pakte chipmachinefabrikant ASML een koerswinst van meer dan 3 procent. Het bedrijf uit Veldhoven profiteerde van het voornemen van STMicroelectronics om meer te investeren. Het aandeel van de Frans-Italiaanse chipproducent zelf daalde met 2,5 procent.

Ook andere technologieaandelen in Amsterdam hadden duidelijk baat bij de kooplust in de sector. De automatiseerder LogicaCMG steeg 4,5 procent en voerde daarmee de lijst van middelgrote fondsen aan. Toeleverancier van de chipindustrie ASM International won 2,9 procent.

Bij de hoofdfondsen zette SBM Offshore zijn stijgende lijn voort. Het aandeel eindigde 4 procent hoger in reactie op nieuwe orders met een totaalwaarde van 1,5 miljard euro. De voorgaande handelsdag waren die opdrachten al goed voor een koerswinst van eveneens 4 procent.

Alleen de handelshuizen deden het beter in de AEX-index. De handelaar in kantoorartikelen Buhrmann won dik 4 procent, terwijl Hagemeyer 4,8 procent hoger eindigde.

Op de valutamarkt ging de euro tegen een wisselkoers van 1,2255 dollar de handel uit. De voorgaande dag was de munteenheid bij het einde van de handel 1,2275 dollar waard.

Meer over