Sanderink betaalt acht miljoen voor Multihouse

Sanderink Beheer koopt Multihouse, ondanks het feit dat slechts 80 procent van de aandelen aan hem is aangeboden. Aanvankelijk eiste de opkoper dat 95 procent van de aandelen zou worden aangemeld....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Daarmee is het bestaan van het aangeslagen Goudse automatiseringshuis verzekerd, hoewel dat ten koste gaat van de zelfstandigheid en de beursnotering. De bewindvoerders van het concern hebben gedreigd om faillissement aan te vragen als onvoldoende beleggers hun aandelen zouden aanbieden aan Sanderink. Zij zeiden echter donderdag dat Sanderink waarschijnlijk genoegen zou nemen met 80 procent. Na een korte vergadering dinsdagmiddag met bankiers ABN Amro en MeesPierson bleek dat inderdaad het geval.

Door de overname is werkgelegenheid veilig gesteld voor iets minder dan 200 medewerkers. Multihouse had een jaar geleden nog ruim 300 medewerkers, maar de meest talentvollen hebben het zinkende schip verlaten. Op het moment dat Multihouse vorig jaar uit een diep dal van verliezen krabbelde, werd het in april geconfronteerd met een schadeclaim van 173 miljoen gulden, afkomstig van ontevreden klanten. Omdat het eigen vermogen naar een gevaarlijk laag niveau was gezakt, vroeg het toen surséance aan.

Beleggers reageerden furieus op het bod van Sanderink dat deze in slechts enkele weken in elkaar had gedraaid. Hij bood 70 cent per aandeel voor Multihouse, terwijl de beurskoers voorafgaande aan de surséance meer dan vijf gulden was.

Tot het laatst hebben beleggers gewacht met het aanmelden van hun bezit, omdat zij hoopten dat een nieuwe partij het bod van de 48-jarige bedrijvenopkoper zou overtreffen. Maar Gerard Sanderink, die al een groot aantal automatiseringsbedrijven heeft, bleef de enige bieder.

Meer over