Samsung komt met aanpassing besturingssysteem

Samsung komt met een technische aanpassing op zijn smartphones die vandaag door de Nederlandse rechter zijn verboden wegens patentbreuk. Het Zuid-Koreaanse bedrijf denkt dat een relatief eenvoudige update genoeg is om geen inbreuk meer te maken op octrooirechten van concurrent Apple. Samsung verwacht gewoon door te kunnen gaan met de verkoop van zijn Galaxy-smartphones in Nederland en andere Europese markten, liet het bedrijf in een verklaring weten.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De voorzieningenrechter in Den Haag bepaalde vandaag in een door Apple aangespannen kort geding dat Samsung zijn smartphones Galaxy S, S II en Ace vanaf half oktober niet meer mag verhandelen in Nederland. Volgens de rechter pleegt Samsung met deze toestellen inbreuk op enkele octrooien van concurrent Apple. Het gaat daarbij onder meer om patenten op het scrollen door een fotogalerij en de wijze van 'unlocken' van een apparaat door op het aanraakscherm een 'unlock'-plaatje op een bepaalde manier te verslepen.

Het verbod geldt niet voor de Galaxy-tabletcomputers. Tijdens de behandeling van de zaak voerde Apple nog aan dat Samsung met de gehele Galaxy-lijn inbreuk pleegt op de patent-en modelrechten van de maker van de iPhone en iPad. De rechter, die vandaag vervroegd uitspraak deed, wees echter de vorderingen gebaseerd op modelrechten, auteursrechten en slaafse stijlnabootsing af.

Ook in Duitsland loopt nog een zaak tussen beide concerns. De rechtbank in Düsseldorf verbood onlangs de verkoop van de nieuwe tablet Galaxy Tab 10.1 in de hele Europese Unie. Het ging om een tijdelijk verbod met uitzondering van Nederland, waar een aparte procedure liep. Samsung tekende meteen hoger beroep aan tegen het Duitse vonnis. De behandeling van dit hoger beroep is morgen.

Meer over