Sachertorte op een gele bank

Wat valt er te eten op Europese vliegvelden? De Volkskrant vliegt deze zomer naar zes vakantiebestemmingen. Mac van Dinther bewonderde de oude terminal in Boedapest....

Wie vliegt naar Boedapest, doet zichzelf een groot plezier door een goedkope vliegtuigmaatschappij te nemen. Niet (alleen) vanwege de prijs, maar ook omdat je dan landt op het mooiste vliegveld van Hongarije en misschien zelfs wel heel Europa.

Feryhegy, de luchthaven van Boedapest, heeft twee terminals die zijn gehuisvest in twee losstaande gebouwen op kilometers afstand van elkaar. Ferihegy 2 is een modern luchthavengebouw van dertien in een dozijn. Licht, strak en grijs. De ene helft (2a) is gereserveerd voor de nationale luchtvaartmaatschappij Malév, op het later aangebouwde 2b vliegen de KLM's en Lufthansa's.

Ferihegy 1 is het oorspronkelijke luchthavengebouw, waarvoor de Hongaarse regering in 1939 een architectenprijsvraag uitschreef, maar dat pas in 1950 werd opgeleverd. De oorlog kwam ertussen. Het winnende ontwerp was een gebouw met een plattegrond in de vorm van een vliegtuig. De hal is de romp, de twee vleugels zijn de vertrek- en aankomsthal en in de staart zitten kantoren. Twee uit natuursteen opgetrokken verkeerstorens steken uit als vliegtuigmotoren.

Na de verhuizing van de internationale vliegmaatschappijen naar Ferihegy 2b, is terminal 1 in zijn oude luister hersteld. In de hoge centrale hal gaan twee trappen omhoog naar een open galerij op de eerste verdieping waar tussen pilaren van lichtbruine natuursteen gemakkelijke zitjes staan van hout en zwart leer. Planten staan op de balustrade. In de vier hoeken hangen doeken met sepiakleurige foto's van de hal in de jaren vijftig.

Ferihegy 1 ademt de sfeer van de tijd dat een vliegtuig het exclusieve vervoermiddel was voor de happy few. Dat het nu thuishaven is van de kiloknallers van de luchtvaart is een fijn staaltje ironie van de geschiedenis.

Wat is het aanbod?

Van Sachertorte tot goulashsoep. Genoeg om je buik rond te eten. Maar omdat de horeca verspreid is over drie locaties, heb je op elke plek zelf niet zo veel keuze. Als je wilt eten: doe het vóór de douane. Daarachter zit niets waarvoor je je eetlust zou willen bewaren.

Haast?

Hongarije is geen land met een gecultiveerde snackcultuur. Overal zijn broodjes verkrijgbaar die smaken zoals ze altijd smaken: het is dat je honger hebt. Toch aten we bij Upper Crust (na de douane op 2b) een aardige opgewarmde ‘BLT’ (bacon, lettuce, tomaat) met warme sla. Snelle Italiaanse diner Sbarro serveert onuitnodigende pizzapunten. Een verrassing is Pék Pont in de aankomsthal van terminal 1: lekkere verse ‘mákos patkó’, zoete maanzaadbroodjes in hoefijzervorm. Hetzelfde geldt voor de broodjes met gehakt en een tomaatpaprikamengsel. Beste keuze: een stuk Sachertorte bij de Panoráma cukrászda (banketbakker met koffie) op de galerij van in terminal 1. Smullen van chocoladetaart op een van de zachte gele banken.

Vertraging?

De enige plek die je restaurant zou kunnen noemen in de zin dat obers er warm eten aan tafel serveren, is de Paprika Csárda op 2b. De met ganzenlever (een discutabele Hongaarse specialiteit) gevulde kippenborst is op. In plaats daarvan eten we noedels met kip en paprika, een minder discutabele Hongaarse specialiteit. Karafje witte huiswijn erbij, de vuile bloemkool aan de kant: best te doen. Het alternatief op terminal 1 is de Airport Bistro, een buffetrestaurant met wisselend menu. ‘Porkburger óvári style’ is een gehaktbal met ham en kaas. De ham is vies, de kaas goor, maar de bal is prima. Varkenspoot met koude aardappelringen is geen aanrader. Dat geldt wel voor de goulashsoep: goed gevuld met dikke stukken rundvlees. Twee koppen soep en een stuk Sachertorte bij de overburen, dat is ook een hele maaltijd.

Excuse me. Where is the bathroom?

De Hongaarse bediening is vriendelijk, een beetje laconiek en flegmatiek af en toe, maar dat is vast niet onvriendelijk bedoeld. Dat zit in de volksaard. Ferihegy is overgenomen door BAA, een Britse onderneming die een hele stapel internationale luchthavens bezit. Misschien kan BAA wat Engelse lesjes uitdelen.

Meenemen?

Drie dingen zijn de moeite waard om mee te nemen: paprikapoeder, van de zoete variant die in Nederland nauwelijks te krijgen is (édesnemes), Hongaarse champagne (goedkoop en prima te drinken) en Tokaji Aszú (zoete witte dessertwijn). De keuze op de luchthaven is beperkt en de prijzen zijn hoger dan in de stad.

Meer over