SABMiller wijst avances AB InBev weer af

Het overnamegevecht tussen bierbrouwers SABMiller en AB InBev is nog in volle gang. Woensdag verwierp SABMiller het vierde bod (92 miljard euro) in korte tijd.

Bieren van SABMiller en AB InBev Beeld anp
Bieren van SABMiller en AB InBevBeeld anp

De nummer een op de mondiale biermarkt wil de nummer twee overnemen en heeft daar een van de hoogste bedragen voor een bedrijfsovername ooit voor over. Toch bleek de 68 miljard pond (92 miljard euro) van woensdag niet genoeg. De Zuid-Afrikanen van SABMiller wezen de Braziliaanse avances van AB InBev namelijk voor de vierde keer in korte tijd resoluut af.

AB InBev, bekend van merken Budweiser, Corona, Stella Artois, Jupiler, Hoegaarden en het Nederlandse Hertog Jan, heeft daardoor nog een week de tijd om met een nieuw bod te komen. Iets wat waarschijnlijk gaat gebeuren, omdat AB InBev het van origine Zuid-Afrikaanse SABMiller graag wil inlijven. De mondiale nummer twee, bekend van merken als Grolsch, Pilsner Urquell en Peroni, is vooral sterk in China, Afrika en de Verenigde Staten precies die markten waar de meeste groei verwacht wordt.

Het bod van woensdag hing dan ook al een tijd in de lucht. Halverwege vorige maand werd definitief bekend dat 's werelds grootste brouwer aast op de mondiale nummer twee een inlijving die, mocht hij lukken, een van de grootste bedrijfsovernames ooit zou betekenen. In 1998 had de topdrie van bierbrouwers nog een gezamenlijk marktaandeel van 20 procent, het nieuwe fusiebedrijf zou straks 40 procent van al het bier brouwen, goed voor een jaarlijkse omzet van bijna 57 miljard euro.

Wie neemt wie over?

De consolidatie in de bierwereld is razendsnel gegaan: middelgrote spelers zijn er vrijwel niet meer. SABMiller staat nu alleen in de ring met AB Inbev.

Speculaties

Maar dat het gevecht nog in volle gang is, werd woensdag wel duidelijk. AB InBev vroeg de afgelopen weken meermalen om de hand van SABMiller, maar telkens bleek de bruidsschat te karig voor een volmondig 'ja'. Bij het eerste bod was de bierreus bereid 38 pond per aandeel te betalen. Dat steeg eerst naar 40 pond, toen na 42 pond en woensdag naar 42,15 pond. Maar dat is nog altijd veel te weinig voor 'het kroonjuweel van de mondiale bierindustrie', aldus president-commissaris Jan du Plessis van SABMiller woensdag.

Dat het jongste bod 'slechts 15 pence hoger is dan het voorstel dat we op 5 oktober afwezen', viel ook niet in goede aarde bij Du Plessis, die volgens geruchten pas serieus zou willen praten bij een bod van 45 pond per aandeel, wat zijn bedrijf ruim 99 miljard euro waard zou maken. AB InBev verklaarde op zijn beurt 'teleurgesteld' te zijn over het gelopen blauwtje. Het geboden bedrag is nu immers al 'verbazingwekkend'.

Ondanks die harde woorden verwachten analisten en beleggers toch dat het gevecht zich vrij snel zal ontspinnen. Britse overnameregels verplichten Ab InBev immers dat er vóór 15 oktober een nieuw bod moet liggen, anders moeten de plannen voor minstens zes maanden de koelkast in.

Felle overnamestrijd in bierland

De drie grootste brouwersgroepen ter wereld hebben de afgelopen jaren zo veel kleinere partijen opgeveegd dat ze voor volgende overnames steeds meer naar elkaar zitten te kijken. Heineken kan daarin als nummer 3 geen hoofdrol spelen, schrijft Gerard Reijn in zijn analyse van de biermarkt.

Afrika

Wat de speculaties over een aanstaand akkoord bovendien voedt, is de opstelling van SABMillers grootaandeelhouder Altria (27 procent van de aandelen). Deze investeerder zei woensdag al ja tegen het bod van 42,15 pond en maande het bestuur bovendien toch alsjeblieft zorgvuldig om te gaan met de flirtages van AB InBev.

Voor de Nederlandse bierreus Heineken heeft de mogelijke overname ook gevolgen. Het merk zou op de mondiale ranglijst weliswaar oprukken van drie naar twee, maar de grote concurrent produceert dan wel drie keer zoveel bier. Een verschil, verwachten critici, dat eigenlijk te groot is. Vooral in Afrika, waar Heineken nu vaak heerst, zou het bedrijf wel eens last kunnen krijgen van de aanstaande kolos. Het aandeel Heineken daalde woensdag 1,1 procent.

Toch zijn er ook kansen, zegt onder anderen analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. Als het tot een overname komt, is het zo goed als zeker dat het fusiebedrijf onderdelen moet afstoten in China en de VS. Heineken zou die brokstukken dan kunnen inlijven.

Meer over