SABIC begint productie van biobrandstof in Geleen

GELEEN (ANP) - Petrochemisch bedrijf SABIC Europe begint in Geleen met de productie van biobrandstof. Het gaat om bio-ETBE (ethyl tertiair butylether), een benzinecomponent met een hoog octaangehalte, maakte het bedrijf woensdag bekend.

Bij toevoeging aan benzine helpt ETBE de emissies van onder meer koolmonoxide en vluchtige organische stoffen te verminderen. De eerste leveringen aan klanten zullen naar verwachting begin april plaatsvinden.

Met deze investering in Geleen maakt SABIC zijn entree op de markt voor biobrandstoffen. De fabriek, met een capaciteit van 140 kiloton per jaar, is volgens SABIC de eerste van zijn soort in Nederland.

Omschakeling

SABIC bouwt de bestaande fabriek van loodvervanger MBTE om tot fabriek voor ETBE. De omschakeling levert geen nieuwe werkgelegenheid op. De verouderde loodvervanger MBTE gaat uit de productie.

Een lek in een leiding van SABIC met MBTE veroorzaakte anderhalf jaar geleden een grote vervuiling van het grondwater rond de haven in Stein en van de Maas. Maaswater kon een lange tijd niet als drinkwater worden gebruikt.

Meer over