S&P verlaagt kredietbeoordeling EU om Brexit

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietbeoordeling voor de Europese Unie verlaagd. Het oordeel ging van AA+ naar AA met een stabiele verwachting. Dit maakte de firma donderdag bekend.

Beeld AFP

De afwaardering volgt na het Britse brexit-besluit. Dat zorgt voor meer financiële en economische onzekerheid in de toekomst voor de regio dan voorheen. Waar de firma eerder de 'cohesie' in de Europese Unie als een positieve factor bij de beoordeling beschouwde, is die factor nu verminderd. Een lagere kredietwaardigheid kan het duurder maken om geld te lenen.

De stabiele verwachting laat volgens S&P wel zien dat onder de meeste scenario's de 'rating' op het huidige niveau zal blijven. Het oordeel van S&P over Groot-Brittannië werd eerder deze week al verlaagd, van de hoogst mogelijke score AAA naar AA.

S&P was van de drie grote kredietkeurmeesters de laatste die Groot-Brittannië nog de hoogst denkbare kredietwaardigheid toedichtte. Fitch schaalde het land eerder al een stap lager in, net als Moody's, dat overigens afgelopen weekeinde ook al zinspeelde op een verdere verlaging.

Meer over