Ruzie over onderzoek naar woekerpolissen

Minister Bos van Financiën en het onderzoeksbureau IFO ruziën over de woekerpolissen. Bos beschuldigde de onderzoekers vorige week van broddelwerk....

De Tweede Kamer eist opheldering van Bos over het conflict. Minister Bos heeft de Tweede Kamer een feitenrelaas over de woekerpolissen beloofd, maar het huidige onderzoek lijkt te mislukken. Wanneer het IFO niet voor 13 juni met een kwalitatief acceptabel onderzoek komt, dan trekt Bos de opdracht in, zo verklaarde hij eerder. Het IFO laat doorschemeren dat deze datum niet haalbaar is. Bos stelde dat hij in dat geval overschakelt naar ‘Plan B’, zonder hierover details los te laten.

Volgens IFO heeft Bos echter de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd. Volgens het instituut zit er een ‘belangrijk verschil’ tussen de informatie die minister Bos had en de informatie die Bos vervolgens aan de Tweede Kamer heeft doorgegeven. Volgens IFO verwees Bos niet naar een concept-rapport, maar naar een discussiestuk. De onderzoekers uit Amersfoort waarschuwen daarnaast voor de hoge verwachtingen die Bos heeft gecreëerd rond het onderzoek naar de woekerpolissen.

Vorige week haalde Bos fors uit naar het instituut dat verantwoordelijk voor dit feitenonderzoek. Dit onderzoek zou de basis moeten zijn voor een oplossing over de woekerpolissen. Bos wil voorkomen dat gedupeerde polishouders hun gelijk allemaal gaan halen bij de rechter en zo het rechtsysteem voor jaren zullen verstoppen. Er zijn zes miljoen Nederlanders met een beleggingspolis. Bos hoopt daarom op een schikking tussen gedupeerden en de verzekeringsbranche.

Volgens IFO vlot het onderzoek niet omdat het geen ‘macht heeft over de verzekeringsmaatschappijen’. Niet alle gevraagde informatie is, kortom, door de verzekeraars gegeven.

Het Verbond van Verzekeraars verwerpt deze suggestie. ‘Wij hebben beloofd dat we zouden ingrijpen wanneer een maatschappij niet meewerkt. Dat hebben we geen keer hoeven doen’, stelt een woordvoerder van het verbond.

Het onderzoek naar de woekerpolissen is al een paar keer uitgesteld. Eind vorig jaar gaf het IFO de opdracht als onmogelijk terug aan minister Bos.

Meer over