Rustige ochtend in positief gestemd Europa

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese markten hing maandag een positieve stemming na hogere standen in Japan en goed nieuws van de Britse bankgigant HSBC. De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend 0,8 procent hoger op 484,43 punten.

,,Het is een voorzichtige plus op een rustige handelsdag'', zei Lex Werkheim, handelaar bij Eureffect. De MidKap, de index voor het middensegment, won maandag 0,7 procent op 680,54 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tussen de 0,5 en 0,8 procent omhoog.

De Britse bank HSBC meldde in het eerste kwartaal voor 3,2 miljard dollar aan afschrijvingen te hebben gedaan. Dit was minder dan in het vierde kwartaal van 2007. Verder zei de bank, zonder cijfers te geven, dat de winst het eerste kwartaal is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. In Londen werd het nieuws goed ontvangen. Het aandeel HSBC boekte een winst van 1,9 procent.

Overnamegeruchten Kingfisher

De handel in het aandeel van detailhandelsconcern Kingfisher werd maandagochtend stilgelegd nadat de koers bijna 10 procent omhoog was geschoten. Beleggers reageerden op geruchten over een overname door een investeringsmaatschappij. Het concern is in Nederland onder meer bekend van winkelketen Hornbach.

In Frankfurt stond staalconcern Thyssen Krupp bovenin de index met een plus van 3,2 procent. Het bedrijf komt later in de week met kwartaalcijfers.

ArcelorMittal koploper

In de AEX-index in Amsterdam was de branchegenoot ArcelorMittal koploper. Het aandeel profiteerde van een koersdoelverhoging door Deutsche Bank en ging 2 procent omhoog, waarmee het de koploper in de index was.

Ook TomTom was bovenin de Amsterdamse index te vinden. Het aandeel won 1,2 procent. Beleggers zijn in afwachting van een beslissing van de Europese Commissie over de overname van digitale kaartenmaker TeleAtlas.

TNT verliezer

Een van de weinige verliezers in de AEX-index was logistiek concern TNT. De Amerikaanse branchegenoot FedEx gaf vrijdag een winstwaarschuwing. Voor beleggers in Amsterdam was dit maandag reden om het aandeel TNT 0,7 procent lager te zetten.

In de MidKap gingen de meeste fondsen omhoog. Uitschieter was diervoederproducent Nutreco met een plus van 2,4 procent.

De euro stond maandagmorgen op 1,5440 dollar, tegen 1,5450 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

Meer over