Russische regering moet extra bezuinigen

De Russische regering wil alsnog zo'n twintig procent bezuinigen op de begroting voor dit jaar wegens tegenvallende belastinginkomsten. De regering heeft het parlement een wetsontwerp gestuurd met voor 108 biljoen roebel (35 miljard gulden) aan bezuinigingen op de begroting....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Volgens de regering zijn de bezuinigingen nodig omdat de belastinginkomsten over het eerste kwartaal van dit jaar op 57 procent van het geplande niveau zijn blijven steken. De aangekondigde bezuinigingen hingen al lang in de lucht; al bij de aanvaarding van de begroting in maart waarschuwde het Kremlin dat de cijfers voor de geplande belastinginkomsten veel te rooskleurig waren.

De regering wil onder meer 55 procent bezuinigen op de uitgaven voor de landbouw, de gezondheidszorg en investeringsprogramma's. Ook de sociale uitgaven moeten met ruim de helft omlaag.

Onder druk van de communisten was bij de aanvaarding van de begroting afgesproken dat in geen geval bezuinigd zou worden op sommige sectoren, zoals het onderwijs, de wetenschap en een industrieel ontwikkelingsprogramma. Maar volgens het kabinet zullen ook die beschermde posten eraan moeten geloven.

De communisten hebben al laten weten dat zij nooit akkoord zullen gaan met de bezuinigingen. In plaats daarvan zullen zij volgens de liberale voorzitter van de begrotingscommissie van het parlement waarschijnlijk voorstellen geld bij te drukken om het begrotingstekort te financieren. Daar is de regering, die er juist prat op gaat dat zij de inflatie eindelijk onder controle heeft gekregen, fel tegen.

Opvallend is dat de begrotingsspecialist van premier Tsjernomyrdins partij 'Ons Huis is Rusland', Pavel Boenitsj, zich gisteren voor een zachte variant van de bezuinigingen uitsprak. Volgens hem mag de regering voor hooguit 50 biljoen (17,5 miljard gulden) besnoeien op de uitgaven. De rest moet komen uit de verkoop van extra Eurobonds (ruim drie miljard gulden) en het herinvoeren van de exportheffingen op olie, gas en alcohol die juist onder druk van het Internationaal Monetair Fonds zijn afgeschaft.

Het parlement gaat in de laatste week van mei over de bezuinigingsplannen praten. Volgens waarnemers is het zeer waarschijnlijk dat de communisten het wetsvoorstel zullen torpederen om zodoende de verantwoordelijkheid voor de impopulaire besnoeiingen af te schuiven op de regering. Die moet dan wel het mes zetten in de uitgaven omdat de schatkist leeg is.

Meer over