Russische belegger Corus wil Hollander

De Russische grootaandeelhouder van staalconcern Corus, Alisher Oesmanov, heeft de Nederlander Aad van der Velden naar voren geschoven als commissaris....

ANP

Aad van der Velden maakte na de fusie tussen Hoogovens en British Steel in 1999 deel uit van het bestuur van het nieuwe Corus. Hij stelde toen voor een eind te maken aan de verliezen van de Britse tak door het aantal fabrieken in het Verenigd Koninkrijk drastisch te beperken. Omdat de inefficiëntie van de Britse staalfabrieken vooral voortkomt uit de versnippering van de staalproductie, wilde Van der Velden de hele keten van erts tot eindproduct op één locatie onderbrengen. Net als in IJmuiden.

De ingrijpende saneringsvoorstellen van Van der Velden vonden echter geen gehoor bij de Britse top en de Nederlander moest al snel het veld ruimen. Na Van der Velden verdwenen in hoog tempo ook de andere Nederlanders uit het bestuur van Corus: voormalige Hoogovens-topman Fokko van Duyne en Frans-Willem Briët. Als laatste Nederlander verdween eind vorig jaar Henk Vrins, die de aluminiumdivisie leidde, uit het Corus-bestuur.

Begin april maakte Corus echter bekend dat er toch weer een Nederlander in de top komt. Het gaat om Rauke Henstra. Hij wordt voor de hele groep verantwoordelijk voor de platte producten zoals verpakkingsstaal, en buizen. Corus ontkende toen dat de druk van de Russische grootaandeelhouder een rol had gespeeld bij die benoeming. Oesmanov bracht op het moment van de benoeming van Henstra net een bezoek aan Nederland om overleg te voeren met de vakbonden.

Oesmanov maakt zich al langer sterk voor meer Nederlanders in de top van het staalconcern. Volgens de Rus moet een Nederlandse afvaardiging inspringen om iets te maken van de 'absurde' fusie tussen Hoogovens en British Steel. De onderneming moet volgens hem meer gaan leunen op Hoogovens in IJmuiden.

Oesmanov houdt via zijn investeringsvehikel Gallagher Holding een belang van 13 procent in Corus.

Meer over