'Rusland krijgt voorlopig geen internationale kredieten meer'

Rusland hoeft voorlopig niet op nieuwe internationale kredieten te rekenen, zolang er geen zekerheid is dat het geld goed wordt gebruikt....

Summers werd gisteren aan de tand gevoeld door de commissie voor het bankwezen van het Huis van Afgevaardigden over het schandaal bij de Bank of New York. De Amerikaanse politie onderzoekt of de bank is misbruikt om miljarden guldens verdacht geld uit Rusland wit te wassen.

Na het schandaal is de Amerikaanse regering onder vuur komen te liggen van de Republikeinen die vinden dat er te weinig toezicht is gehouden op de miljarden financiële hulp aan Rusland.

Summers zei dat het niet in het belang van de Verenigde Staten is om Rusland helemaal af te schrijven. Hij wees erop dat het land nog steeds nucleaire wapens heeft en dat de VS niet gebaat zijn bij economische chaos in Rusland.

Verscheidene afgevaardigden beschuldigden de regering ervan dat het de waarschuwingen over corrupte praktijken opzettelijk heeft genegeerd om de banden met de regering-Jeltsin niet in gevaar te brengen. Commissievoorzitter James Leach wil het Congres laten onderzoeken wat het nut is geweest van de negentig miljard dollar aan kredieten die het Westen sinds 1989 aan Rusland heeft verstrekt.

Volgens de New York Times zijn in het onderzoek naar de schimmige miljardentransacties bij de Bank of New York de namen van de schoonzoons van president Jeltsin opgedoken: Leonid Djatsjenko en Valeri Okoelov. FBI-agenten hebben volgens de krant ontdekt dat de twee via rekeningen bij de bank enorme bedragen overschreven. De FBI probeert nu te achterhalen wat de oorsprong van het geld was en waar het terecht is gekomen.

Ook in Zwitserland worden de geldstromen via de Bank van New York onderzocht. De Zwitserse autoriteiten lieten gisteren beslag leggen op ruim 30 miljoen dollar verdacht geld dat via de Bank of New York is doorgesluisd.

Meer over