Rus stelt kandidatuur Coruscommissaris uit

De Russische grootaandeelhouder Alisher Oesmanov stelt de kandidatuur van de Nederlander Aad van der Velden als commissaris van Corus uit....

Van onze correspondent Peter de Waard

Oesmanov wil met het uitstel de andere aandeelhouders van Corus 'meer tijd geven', stelt zijn zegsman Farhad Moshiri vanuit Moskou. Dat zou erop kunnen duiden dat Oesmanov nog niet voldoende steun onder de andere aandeelhouders van Corus heeft vergaard. Oesmanov houdt via zijn investeringsvehikel Gallagher Holding een belang van 13 procent in Corus, het fusieproduct van Hoogovens en British Steel dat in 1999 ontstond.

Aad van der Velden, de Nederlander die Oesmanov nu weer op het schild wil hijsen, moest al snel na het samengaan van de twee bedrijven het veld ruimen. Hij wilde de verlieslatende staalfabrieken van British Steel saneren, maar stuitte daarbij op veel tegenstand. Van der Velden was de eerste in een lange rij Nederlandse managers die Corus moesten verlaten. Op dit moment zit één Nederlander in de Corus-leiding. Dat is Rauke Henstra, die sinds het begin van deze maand de divisie Platte Producten leidt. Sommigen vermoeden dat die benoeming onder druk van Oesmanov is gebeurd.

Oesmanov wil het aantal Nederlanders in de leiding van het bedrijf weer verhogen. De Rus stelt dat een contingent Nederlanders nodig is om nog iets van de alom als mislukt beschouwde fusie te maken.

De leiding van Corus verzet zich hevig tegen Van der Velden als commissaris. Het Corusbestuur vreest dat Van der Velden niet onafhankelijk is, en zich als commissaris alleen zal inzetten voor de belangen van Oesmanov.

Meer over