Rupiah en aandelen Indonesië fors lager

In Indonesië zijn de koersen van aandelen en van de rupiah maandag na de heropening van de financiële markten fors gedaald....

Reuter, KRF

JAKARTA

Voor de rupiah werd aanvankelijk 13.100 per Amerikaanse dollar genoteerd in vergelijking met een laatste koers van 11.700 rupiah vorige week donderdag. Dat betekende een koersverlies van ruim 10 procent. Later volgde een herstel tot 12.750 rupiah per dollar.

De koersindex op de effectenbeurs in Jakarta eindigde de handel 4,2 procent lager. Beleggers verkochten vooral aandelen van bedrijven waar familieleden van president Soeharto aan de touwtjes trekken. Het gevoel dat het huidige regime op zijn eind loopt, werd maandag versterkt door de oproep van parlementsvoorzitter Harmoko tot het aftreden van Soeharto.

De problemen in Indonesië hadden hun weerslag op effectenbeurzen elders in het Verre Oosten, maar de koersverliezen waren daar geringer. In Hongkong sloot de beursindex 1,3 procent lager, in Singapore 2,3 procent lager en in Australië 1,2 procent lager. Er waren ook beurzen in de regio die zich aan de malaise wisten te onttrekken. De Nikkei-index in Tokio won 0,9 procent, terwijl de koersen in Zuid-Korea zelfs met 1,9 procent omhoog gingen.

De banken in Indonesië kregen maandag een stormloop van mensen te verwerken die door de tijdelijke sluiting van de instellingen door hun geld waren heengeraakt. Veel Indonesiërs vonden het raadzaam flinke bedragen van hun rekeningen te halen om levensmiddelen te kunnen hamsteren. Heel wat bankkantoren waren nog dicht wegens schade die ze vorige week hadden opgelopen bij de rellen.

De vertegenwoordiger van de Wereldbank in Indonesië, Dennis de Tray, verklaarde maandag dat het internationale steunpakket voor Indonesië opnieuw moet worden bekeken. De daaraan ten grondslag liggende veronderstellingen zijn volgens hem achterhaald door de onrust in het land. De doelstellingen op begrotings- en monetair terrein behoeven aanpassing, aldus De Tray.

De Wereldbank draagt bij aan het steunpakket van 43 miljard dollar.

Meer over