Rundvlees van Jumbo besmet met E. coli-bacterie

Jumbo heeft in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een aantal rundvleesproducten teruggeroepen. Ze zouden mogelijk besmet zijn met de E. coli-bacterie. De producten lagen al enige dagen in de schappen.

Pim Pauwels
null Beeld AFP
Beeld AFP

Het gaat om de huismerkproducten rundertartaar, Duitse biefstuk en steak de boeuf. Nadat een mogelijke besmetting aan het licht kwam bij een reguliere controle van de supermarkt zijn ze uit het assortiment gehaald. Er zijn bij Jumbo nog geen meldingen binnengekomen van besmetting .

De supermarkt adviseert de producten niet te eten en consumenten krijgen hun geld terug als ze de producten terugbrengen. Ze hoeven daarvoor geen bon bij zich te hebben. Bovendien heeft de supermarkt de productie stilgelegd. 'Als de vleesproducten onverhoopt toch bij de kassa belanden, krijgen caissières een melding dat ze het product niet mogen verkopen', zegt een woordvoerster van Jumbo.

Preventieve maatregelen

Volgens de supermarktketen zijn dit preventieve maatregelen. 'Op dit moment onderzoekt Jumbo of er sprake is van besmetting en waar die vandaan komt. Verdere maatregelen zullen worden genomen als dat volgens het onderzoek nodig is.' Het onderzoek zal op 28 september worden afgerond.

Escherichia coli is een bacterie die van nature in de darmen van mensen voorkomt. Vandaar dat het ook wel de poepbacterie wordt genoemd. In de dikke darm zorgt E. coli ervoor dat schadelijke bacteriën zich niet kunnen ontwikkelen. Sommige E. coli-typen kunnen infecties veroorzaken.

Overlijden

Besmetting kan leiden tot misselijkheid en diarree met ernstige buikkrampen. Daarnaast kan de bacterie een blaasontsteking veroorzaken. Vooral voor ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen de gevolgen groot zijn.

Het is niet de eerste keer dat een supermarkt in het nieuws komt omdat hun producten mogelijk besmet zijn met de E. coli-bacterie. In 2014 concludeerde stichting Wakker Dier dat barbecuevlees van Nederlandse supermarkten, waaronder Jumbo, niet deugde. Bij een steekproef bleek dat diverse pakketten vlees bacterieel besmet waren met onder andere E. coli.

In Duitsland overleden in 2011 zes mensen en werden honderden mensen ziek door besmetting met een extreme variant van de bacterie.

Meer over