Rotterdams softwarebedrijf vervangt in zijn kerstpakket de jaarlijkse fles wijn voor een stukje cryptomunt

Het is weer eens wat anders dan het jaarlijkse flesje wijn, de kalender, het zakje gezouten cashewnoten of cranberry-paté in feestelijke verpakking: het Rotterdamse softwarebedrijf VI Company trakteert zijn relaties en werknemers in de aanloop naar de feestdagen op de cryptomunt ether. Of beter gezegd: een klein stukje van een ether. Omgerekend krijgt iedereen voor 35 euro aan ethers. De koers van de cryptomunt schommelt momenteel rond de 750 dollar (635 euro).

null Beeld
Beeld

Kees de Koning van VI Company wil niet alleen zomaar iets geks doen. Hij hoopt dat zijn werknemers met dit onorthodoxe kerstpresentje ook wat praktijkervaring met de ether en de achterliggende techniek opdoen, zo schrijft hij op de site van zijn bedrijf.

Net als de veel bekendere bitcoin maakt de ether gebruik van blockchain-technologie voor het verifiëren van transacties. Maar anders dan de bitcoin is de ethereum-blockchain ook geschikt voor zogenoemde slimme contracten. De ether is daarbij de brandstof waarop het netwerk draait.

De werknemers en relaties van het bedrijf zullen overigens wel iets meer moeite moeten doen om hun cadeautje te verzilveren dan bij een VVV-cadeaubon het geval zou zijn. Op de kerstkaart die ze deze week krijgen, staat een code die op een voor dit doel gemaakte site moet worden ingevuld. Daarnaast zullen ze een cryptomunt-wallet moeten hebben. Zonder wallet-adres kunnen er geen bedragen worden gestort.

Explosieve koersontwikkeling

Net als de bitcoin heeft de ether het afgelopen jaar een explosieve koersontwikkeling doorgemaakt. De bitcoin steeg in twaalf maanden van 790 naar 19.300 dollar. De ether steeg in dezelfde periode van 2,83 naar 740 dollar.

Ook andere cryptomunten, zoals de Litecoin en Ripple, maken de laatste tijd extreme stijgingen door, meeliftend op de generieke hype van cryptomunten. Bij de ether komt daarbij de recente belangstelling van een aantal grote banken, waaronder Credit Suisse en Barclays. Zij willen de ethereum-blockchain gaan testen om zo te voldoen aan nieuwe transparantie-eisen.

Alle cryptomunten tezamen vertegenwoordigen inmiddels een waarde van ongeveer 500 miljard dollar. De bitcoin is daarbij op afstand het grootst, gevolgd door de ether, bitcoin cash, ripple en litecoin. Waarschuwingen van economen, toezichthouders en bankiers treffen vooralsnog geen doel.

In Nederland luidde de AFM (Autoriteit Financiële Markten) het afgelopen weekend opnieuw de alarmbellen, na in november al te hebben gewaarschuwd voor de 'grote risico's' die aan het investeren in cryptomunten zijn verbonden. Zonder veel resultaat: 'De huidige hype rondom cryptocurrencies kan beleggers aantrekken die zich onvoldoende bewust zijn van deze risico's', stelt de AFM nu.

null Beeld anp
Beeld anp

'Nieuwe wereldmacht'

En het einde is nog niet in zicht: vanaf deze week kunnen Nederlandse beleggingsondernemingen ook zogenoemde crypto-futures verhandelen. De koper gokt hierbij op stijgende of juist dalende koersen.

Etherium-pionier Vinay Gupta liet onlangs nog een andere waarschuwing horen in een recente veelgelezen blogpost. Met 500 miljard dollar aan waarde is de crypto-gemeenschap een 'nieuwe wereldmacht' met uitzonderlijke technische mogelijkheden, zo schrijft hij. Om het in perspectief te plaatsen: die 500 miljard is twee keer de cash die Apple bezit. Maar er kleven op macroschaal ook gevaren aan, stelt Gupta: de economie gaat ondergronds, overheden staan buitenspel en de welvaart klapt in elkaar.

Meer over